Connexxion betaalt 90.000 euro boete voor fataal bedrijfsongeval

ALMERE • Ma 29 november 2021 | 6:36 • Maandag 29 november 2021 | 6:36

Vervoerbedrijf Connexxion heeft 90.000 euro boete betaald voor een bedrijfsongeval in Almere Buiten waarbij twee doden vielen. In een werkplaats aan de Splijtbakweg viel in juli 2017 een passagiersbus van een hefbrug. Twee monteurs uit Almere en Zaandam kwamen er onder terecht en overleefden dat niet.

Door de boete te betalen voorkomt Connexxion dat het Openbaar Ministerie (OM) een strafzaak tegen het busbedrijf begint.

Het OM ziet de betaling van 90.000 euro voor het bedrijfsongeval als een passende straf. De afhandeling zou hebben plaatsgevonden in overleg met en tot tevredenheid van alle betrokken partijen, inclusief de nabestaanden. Een lange rechtszaak zou volgens het OM uiteindelijk hetzelfde resultaat hebben opgeleverd.

Het geld van de boete gaat niet naar de nabestaanden maar vloeit in de staatskas. Slachtoffers en nabestaanden van bedrijfsongevallen kunnen via de civiele rechter een schadevergoeding eisen. Bedrijven zijn doorgaans verzekerd tegen zulke claims. In het geval van het ongeval met de bus is de verzekeringskwestie volgens Connexxion inmiddels afgehandeld.

'Rechtszaak zorgt alleen voor meer emoties'
Samantha Bilgi van advocatenkantoor Van Ardenne & Crince le Roy heeft in haar praktijk ook te maken met schikkingen. In zaken waarin een (dodelijk) slachtoffer is gevallen kan soms ook worden geschikt. Er staan geen formele criteria op papier, maar volgens Bilgi hanteert het OM wel een soort code. "Ik heb de indruk dat een belangrijk aspect is dat eventuele nabestaanden zich in de schikking kunnen vinden en dat zij ook goed gecompenseerd worden. Als dat niet het geval is, dan zal het OM niet snel schikken, maar de zaak eerder aanbrengen op een openbare strafzitting."

Verder is het volgens Bilgi van belang dat het bedrijf goed meewerkt aan het onderzoek. "Als het bedrijf transparant is, alles op tafel legt en de zaak niet traineert is het OM eerder bereid om een schikking te treffen. Een schikking kan voor nabestaanden of slachtoffers van een bedrijfsongeval beter zijn, want een rechtszaak met openbare zitting brengt wellicht nog meer emoties met zich mee en zo’n proces kan heel lang duren." Maar volgens de advocate zijn er ook gevallen waarin de nabestaanden juist een openbare zitting willen, bijvoorbeeld om gebruik te kunnen maken van hun spreekrecht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel