'Maritieme Servicehaven van Port of Urk is vol'

URK • Di 30 november 2021 | 7:00 • Dinsdag 30 november 2021 | 7:00

De acht plekken voor bedrijven op de Maritieme Servicehaven van Port of Urk zijn vergeven. Dat zei wethouder Nathanaël Middelkoop (SGP) maandagavond tijdens een bijpraatsessie voor ondernemers. "De gemeente heeft zelf ook een kavel in bezit genomen, zodat ondernemingen die op het bedrijventerrein komen over die kavel heen een doorgang naar het water hebben", vertelde Middelkoop.

Tijdens een digitale talkshow gaven betrokkenen bij de ontwikkeling van de buitendijkse maritieme servicehaven en het naastgelegen binnendijkse bedrijventerrein aan in welke fase het proces zich bevindt. Ondernemers konden de bijeenkomst bekijken via een livestream, via WhatsApp konden zij vragen stellen.

Het binnendijkse bedrijventerrein - ook onderdeel van Port of Urk - beslaat zo'n 100 hectare. "We hopen straks een eerste fase uit te gaan geven van zo'n 35 hectare." Volgens Middelkoop hebben bedrijven hun interesse getoond in ongeveer 50 hectare. "Maar interesse hebben is niet hetzelfde als aankoop."

Raad van State moet oordelen over 'inpassingsplan'
Voor de aanleg van Port of Urk daadwerkelijk kan starten, moeten nog diverse fasen worden doorlopen. Zo gaat het om de goedkeuring van het inpassingsplan door de Raad van State (RvS). Deze moet nog oordelen over een bezwaar dat is ingediend over het provinciale inpassingsplan voor de haven. "Ik heb van gedeputeerde Jan-Nico Appelman begrepen dat de Raad van State daar in april een uitspraak over zal doen." Volgens Middelkoop is er goede hoop dat de Raad van State de plannen voor Port of Urk zal goedkeuren.

Klankbordgroep heeft zorgen over bereikbaarheid
In de talkshow kwamen ook ondernemers aan het woord die plaats hebben genomen in de klankbordgroep. Zij geven hun zienswijze op de ontwikkelingen gaandeweg het proces. De klankbordgroep noemt de bereikbaarheid van Port of Urk een serieus knelpunt. Want hoe moet al die bedrijvigheid zich naar dit nieuwe terrein verplaatsen over de toch al drukke aanvoerwegen naar Urk, vroeg één van klankbordleden zich tijdens de bijeenkomst af.

Wethouder Middelkoop zegt de bereikbaarheid hoog in het vaandel te hebben. "We zijn in gesprek met de provincie en de gemeente Noordoostpolder over mogelijke oplossingen. We denken aan een nieuwe randweg. Die zou dan aan de oostkant van Urk kunnen komen, waardoor verkeer voor de noordkant vervroegd afgetakt kan worden."
Gemeente stelt eisen aan bedrijven
De gemeente wil dat Port of Urk een terrein met allure wordt. De uitstraling moet goed zijn, zegt Middelkoop. De gemeente wil daarom kwaliteitseisen op gaan stellen voor de bedrijven die zich hier willen gaan vestigen. "We hopen dat dat medio 2022 helder wordt. Daar wordt ook hard aan gewerkt want onze bestuurlijke ambitie is om te kunnen starten met de uitgifte van kavels begin 2023", aldus de wethouder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel