Kamervragen over slacht 'opdringerige' konikpaarden

LELYSTAD • Di 30 november 2021 | 11:56 • Dinsdag 30 november 2021 | 11:56

Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over de slacht van 29 konikpaarden. Volgens het Kamerlid kan het niet zo zijn dat paarden regelmatig afgevoerd worden naar het slachthuis omdat ze zogenaamd opdringerig zouden zijn, zonder dat er eerst alles aan gedaan is om te zorgen dat de dieren met rust gelaten worden.

De dieren stonden op het Oostvaardersveld maar waren volgens Staatsbosbeheer opdringerig naar bezoekers toe. Omdat dat gevaarlijke situaties op kon leveren, moesten ze weg. Er waren geen andere geschikte plekken om ze naartoe te brengen, en dus was het slachthuis de enige optie, aldus de natuurbeheerder.

Nieuwe groep behoeden voor zelfde lot
Volgens Vestering wordt het Oostvaardersveld nu gebruikt als een vorm van extensieve veehouderij, "waarbij dieren in een opvolgende cyclus worden geplaatst vanuit de Oostvaardersplassen om vervolgens te eindigen in het slachthuis." Ze wil dan ook van demissionair minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten wat er wordt gedaan om een nieuwe groep paarden op het Oostvaardersveld hetzelfde lot te besparen.

Het Kamerlid vraagt verder aan de minister welke stappen er zijn genomen om de paarden ergens anders onder te brengen. Ook vraagt ze hoeveel paarden er in de afgelopen vijf jaar van het Oostvaardersveld naar de slacht zijn gebracht, en waarom.

Eerder ook vragen in Provinciale Staten
Ook de provinciale fractie van Partij voor de Dieren sprak zich uit tegen de slacht van de dieren. De partij riep Gedeputeerde Staten op om geen opdringerige dieren meer te slachten en stelde vragen over hoe er omgegaan wordt met 'opdringerige bezoekers'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel