Tentoonstelling in Flevoziekenhuis moet vooroordelen over hiv wegnemen

ALMERE • Di 30 november 2021 | 15:13 • Dinsdag 30 november 2021 | 15:13

De vooroordelen rondom hiv zijn groot. Om dit weg te nemen heeft het Flevoziekenhuis in Almere een fototentoonstelling van hiv-patiënten geopend genaamd 'Het Stigma Project'. De foto's zijn gemaakt door Marjolein Annegarn die zelf in 1986 hoorde dat ze hiv-positief was.

De dag dat de tentoonstelling wordt geopend is niet toevallig gekozen maar valt bijna samen met de Wereld Aids Dag op 1 december. In de gang van het ziekenhuis hangen achttien onherkenbare portretten. De mensen op de foto verzwijgen hun infectie voor de buitenwereld.

Dat er nog steeds schaamte is voor hiv ziet ook infectiespecialist Aafke Cents van de Almeerse hiv-poli. De vooroordelen over de ziekte zijn volgens haar onterecht want dankzij medicatie is er veel veranderd. Bij iemand met een hiv-infectie, die hiervoor medicatie gebruikt, is het hiv-virus onderdrukt en dan niet meer overdraagbaar. "Hiv is een chronische infectie geworden die goed te behandelen is. Je kunt er net zo oud mee worden als ieder ander, je kunt een relatie aangaan en kinderen krijgen zonder hiv."

In Almere worden ruim 300 patiënten behandeld op de hiv-poli. Het aantal mensen dat jaarlijks geïnfecteerd raakt, lijkt af te nemen. In 2014 waren het er 900 in een jaar tijd en in 2020 nog 411. Maar volgens Cents hebben sommige mensen het zonder het te weten en linken ze bepaalde symptomen niet aan hiv. Ook onder hiv-patiënten is veel schaamte en zijn niet alle feiten bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel