RIVM: nog niet eerder zoveel Flevolanders door COVID-19 naar het ziekenhuis

FLEVOLAND • Di 30 november 2021 | 16:37 • Dinsdag 30 november 2021 | 16:37

Het aantal ziekenhuisopnames door een ernstig verloop van COVID-19 in Flevoland is de afgelopen week flink toegenomen. 76 Flevolanders werden in het ziekenhuis opgenomen en dat is wederom een flinke stijging vergeleken met de 48 opnames in de week ervoor. Nog niet eerder in deze coronapandemie werden in één week tijd zoveel Flevolanders opgenomen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Flevoland is ten opzichte van vorige week wel iets gedaald. 3.474 Flevolanders testten de afgelopen week positief op het coronavirus. Dat zijn er zo'n 250 minder dan in de week ervoor, toen nog een absoluut weekrecord werd behaald met 3.711 positieve tests.

De absolute stijging in de ziekenhuisopnames is met name zichtbaar in Almere (van 18 naar 37 opnames) en Lelystad (van 9 naar 15). Maar afgezet tegen het aantal inwoners is het aantal nieuwe ziekenhuisopnames onder Urkers ook nog steeds hoog te noemen, ook landelijk. Acht inwoners van de gemeente Urk werden de afgelopen week in het ziekenhuis opgenomen, evenveel als in de week ervoor.

Er kwamen deze week twee coronasterfgevallen bij in Flevoland. Het gaat om een Lelystedeling en een inwoner van Noordoostpolder. Het overlijden van iemand uit Noordoostpolder aan de gevolgen van COVID-19 is de eerste in die gemeente sinds begin augustus.

In vier gemeenten daling of stabilisatie van besmettingen, wel weekrecords in Almere en Dronten
In vier van de zes Flevolandse gemeenten daalde of stabiliseerde het aantal nieuwe gemelde besmettingen. Almere had nog wel een weekrecord. In die gemeente steeg het aantal coronabesmettingen van 1.624 naar 1.702. Het is daarmee het tweede weekrecord op rij voor Almere. In Dronten steeg het aantal positieve tests van 283 nipt naar 292. Ook voor Dronten is het daarmee het tweede weekrecord op rij.

In Lelystad kregen 670 inwoners de GGD-test positief terug. De week daarvoor waren dat er 716, wat toen een weekrecord was. In Noordoostpolder daalde het aantal nieuwe besmettingen van 584 naar 490.

In Zeewolde kwam deze afgelopen zeven dagen geen nieuw weekrecord tot stand. Van 174 besmettingen vorige week (toen een evenaring van het vorige maximum), staat de teller nu op 163 positieve tests in een week tijd.

Stevige daling van aantal positieve testen op Urk
Op Urk is het aantal nieuwe positieve testen meer dan gehalveerd ten opzichte van vorige week. Urk had meerdere weken de hoogste besmettingsgraad van Nederland, maar daar kwam afgelopen week een einde aan. Van 330 vastgestelde besmettingen vorige week is het aantal wekelijkse positieve tests dinsdag op 157 uitgekomen. Wel blijft het aantal nieuwe ziekenhuisopnames op Urk onverminderd hoog, zie hieronder.

Door de 3.474 positieve testen van de afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 60.228 Flevolanders officieel besmet geraakt.

76 ziekenhuisopnames in een week tijd
De afgelopen week zijn er volgens stichting NICE 76 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van COVID-19. Het zevendaags opnamegemiddelde is daarmee in Flevoland uitgekomen op 10,8 opnames per dag. Eind december 2020 werden op het hoogtepunt van de tweede coronagolf gemiddeld 9,3 Flevolanders per dag opgenomen vanwege een ernstig verloop van COVID-19.

Het ging de afgelopen week om 37 Almeerders, 15 inwoners van Lelystad, acht inwoners van Urk, zeven uit Noordoostpolder, zes mensen uit Dronten en drie uit Zeewolde.

Urk op plek 4 van nieuwe ziekenhuisopnames
Met in twee weken tijd zestien nieuwe ziekenhuisopnames door COVID-19 staat Urk opnieuw in de landelijke top van gemeenten met nieuwe ziekenhuisopnames, afgezet per 100.000 inwoners. Alleen de gemeentes Brunssum, Neder-Betuwe en Dantumadiel zagen relatief meer opnames in de afgelopen veertien dagen. De ziekenhuisopnames per gemeente zijn omgerekend naar een populatie van 100.000 inwoners om een vergelijking tussen gemeentes mogelijk te maken. In het algemeen zorgen grotere gemeenten in absolute zin nog steeds voor de meeste ernstig zieke coronapatiënten.

Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in de afgelopen week landelijk 1.629 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. De week daarvoor ging het volgens de bijgewerkte cijfers om 1.662 coronapatiënten. Daarnaast stroomden er volgens de stichting in heel Nederland 367 patiënten door naar de IC. In de week ervoor waren dat er nog 301.

Twee nieuwe sterfgevallen in Flevoland
De afgelopen week zijn er twee Flevolanders overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Een Lelystedeling en een inwoner van Noordoostpolder. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de pandemie komt daarmee op ten minste 277. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 114, gevolgd door Lelystad met 68, in Noordoostpolder 30, in Dronten 28, op Urk 22 en in Zeewolde 15.

Landelijk zijn er de afgelopen week 367 mensen aan corona overleden. In de week daarvoor waren dat er 265. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achter lopen. Bovendien ligt het werkelijke aantal sterfgetallen hoger. Er is namelijk geen meldplicht om coronasterfgevallen door te geven aan het RIVM.

Percentage positieve Flevolandse testen zakt iets, wel recordaantal tests afgenomen
In Flevoland zijn volgens de meest recente gegevens tussen vorige week maandag en afgelopen zondag gemiddeld 2.140 mensen per dag getest door de GGD. Nog niet eerder lag dat gemiddelde zo hoog. Het percentage positieve testen lag die zeven dagen op 21,4 procent. Net als de vorige weken bleek dus meer dan één op de vijf uitgevoerde Flevolandse testen positief te zijn.

Een week eerder werden er in Flevoland gemiddeld 2.009 mensen per dag getest, waarvan 23,8 procent besmet was met het coronavirus.

De testen hebben landelijk 155.152 nieuwe besmettingen aan het licht gebracht in de afgelopen zeven dagen. Dat is een stijging van één procent ten opzichte van de 153.957 van de week daarvoor. Van 667.129 GGD-testen die deze week in heel Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 21,4 procent positief, tegenover 22,2 procent in de week ervoor.

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel