Aantal coronabesmettingen gevangenis loopt verder op

LELYSTAD • Di 30 november 2021 | 19:24 • Dinsdag 30 november 2021 | 19:24

Het aantal coronabesmettingen in de PI Lelystad is opgelopen tot circa dertig. Dat meldt de directie van de gevangenis.

Sinds 17 november kampt de penitentiaire inrichting met een uitbraak van het virus. Om de verspreiding van corona tegen te gaan, zitten op dit moment zo'n 200 gedetineerden in quarantaine. Zij hebben restricties opgelegd gekregen. Zo mogen zij onder meer niet buiten luchten of bezoek ontvangen.

Directeur: 'Gevangenen verplaatsen is groot risico'
Een deel van deze gevangenen mag ook niet douchen. Een vervelende beslissing, zegt plaatsvervangend vestigingsdirecteur Aletta Woelk. "Die hebben we genomen op basis van advies van onze covid-artsen. Deze gedetineerden hebben geen douche bij hun cel. En verplaatsen is een te groot risico op dit moment. Daarom kunnen zij niet douchen."

Een aantal familieleden en gevangenen hebben hierover contact opgenomen met Omroep Flevoland. Woelk begrijpt de frustraties. "Dat snap ik heel goed. Ik begrijp ook dat er vragen over zijn. Het is belangrijk om er uitleg over te geven. We proberen het leed te verzachten, maar we kunnen het niet wegnemen."

Gedetineerden krijgen meer aandacht vanwege quarantaine
Naast het uitdelen van washandjes is er ook extra aandacht voor de geestelijke gesteldheid van de gedetineerden. Woelk: "We hebben de geestelijke verzorgers gevraagd wat meer aandacht te hebben voor de mensen, in de gesprekken. We hebben bijvoorbeeld kruiswoordpuzzels uitgedeeld, of oefeningen die je kunt doen in de cel. En we hebben voor de mensen in quarantaine patat gebakken. Zo probeer je het aangenaam te maken. Maar het blijft vervelend, dat snap ik heel goed."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel