Busdienstregeling in de toekomst vaker op de schop

ALMERE • Di 30 november 2021 | 22:08 • Dinsdag 30 november 2021 | 22:08

De busdienstregeling in Almere gaat in het vervolg meer dan één keer per jaar veranderen. Dat hebben vervoersbedrijf Keolis en de gemeente afgesproken. Tot nu toe werd de dienstregeling eens per jaar aangepast, in december.

Door de situatie rond het coronavirus verandert ook het OV-gebruik regelmatig, zo geeft Keolis aan. Door de dienstregeling in het vervolg voor slechts enkele maanden vast te stellen, kan het busbedrijf flexibeler zijn.

De nieuwe dienstregeling, die ingaat op 12 december, geldt voorlopig tot mei 2022. Er wordt in mei en juni waarschijnlijk gereden met een nieuwe 'lentedienstregeling'. Hoe die eruit ziet zal in de loop van 2022 duidelijk worden.

De wijzigingen die per 12 december ingaan zijn inmiddels door Keolis bekendgemaakt. Ondanks de coronacrisis blijven de bussen in Almere ongeveer even vaak rijden als nu. "In Almere maken nog steeds veel mensen gebruik van de bus. Buiten Almere reizen op dit moment echter minder mensen met de R-net-bussen dan voor corona", zo geeft het bedrijf aan.

Dit verandert er per 12 december:
Lijn M1 t/m M7 en lijn 22, 24, 25 en 525: de bussen blijven even vaak rijden. Om goede aansluitingen te behouden op andere buslijnen en treinen, veranderen de vertrektijden.

Nachtnet
Het nachtnet van allGo rijdt niet zolang de horeca 's nachts gesloten is. Daarom rijden op vrijdag- en zaterdagnacht de nightGo-bussen nog niet richting Amsterdam. Ook rijden de extra late ritten in Almere, net zoals nu, grotendeels niet. De laatste bus vertrekt vrijdagnacht rond 02:00 uur, zaterdagnacht vertrekt de laatste bus rond 03:00 uur.

Andere dienstregeling in verband met de Floriade
Per 12 december is de busbaan tussen Kasteel en ’t Oor afgesloten. Hier wordt in 2022 de Floriade georganiseerd. De busbaan is in heel 2022 niet beschikbaar vanwege het evenement en de op- en afbouwperiode ervoor en erna. De R-net-lijnen 322, 323 en 326 rijden daarom een andere route, via de Steiger en Steigerdreef. Omdat de route verandert, wordt de reistijd iets langer. Daarom wordt de dienstregeling van de R-net-lijnen aangepast.

Lijn 322 Almere Stad Parkwijk - Amsterdam Amstelstation
Lijn 322 rijdt voortaan overdag van maandag t/m zaterdag twee keer per uur. ’s Avonds en op zondag rijdt er nog één keer per uur een bus. Samen met lijn 323 ontstaat hierdoor een kwartierdienstregeling in de spits tussen Station Parkwijk en Muiden P&R. In verband met de Floriade verandert de route. De bus kan ook niet meer stoppen bij de tijdelijke bushalte Aeres. Deze halte vervalt.

Vanaf januari rijdt er in de spits (van 06:00 tot 09:00 uur en van 15:00 tot 18:00 uur) op lijn 322 twee keer per uur een extra bus. Deze bus rijdt enkel tussen Muiden en Parkwijk. Op dit gedeelte van de route is het vaak drukker vanwege de scholen in Almere Poort. De extra ritten sluiten aan op ’t Oor en Muiden P&R.

Lijn 323 Almere Stad Parkwijk - Amsterdam Bijlmer ArenA
Lijn 323 rijdt voortaan overdag van maandag t/m zaterdag twee keer per uur. ’s Avonds en op zondag rijdt er nog één keer per uur een bus. Samen met lijn 322 ontstaat hierdoor een kwartierdienstregeling in de spits tussen Station Parkwijk en Muiden P&R. In verband met de Floriade verandert de route. Hierdoor wordt de dienstregeling aangepast, zodat de aansluitingen behouden blijven. De bus kan ook niet meer stoppen bij de tijdelijke bushalte Aeres. Deze halte vervalt.

Lijn 326 Almere Station Centrum - Blaricum Carpoolplaats
Lijn 326 blijft in 2022 even vaak rijden. In verband met de Floriade verandert de route. Om de bussen goed aan te laten sluiten op andere bussen en treinen, vertrekt de bus niet ieder uur op dezelfde tijd.

Lijn 327 Almere Haven Centrum - Amsterdam Amstelstation en lijn 328 Almere Haven Centrum - Amsterdam Bijlmer ArenA
Beide lijnen blijven in 2022 even vaak rijden. De vertrektijden veranderen, zodat de bussen ook in 2022 blijven aansluiten op lijn 322 en 323. Lijn 327 en 328 sluiten voortaan op busstation ‘t Oor beter aan op buslijn M1.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel