Geen straf voor veroorzaken brand aan Allendestraat

ALMERE • Wo 1 december 2021 | 15:33 • Woensdag 1 december 2021 | 15:33

De 38-jarige Almeerder die op 10 april brand veroorzaakte in zijn appartement aan de Allendestraat in Almere Stad, is donderdag schuldig bevonden. De rechtbank in Lelystad heeft hem echter geen straf opgelegd: de man is schizofreen. Hij wordt daarom volledig ontoerekeningsvatbaar geacht.

Het OM eiste twee weken terug tijdens de zitting ook al geen straf. De Almeerder vertelde toen dat hij zich niet meer alles kan herinneren van die dag. Het ging in die periode slecht met hem door een verbroken relatie, waarna hij zijn medicijnen voor schizofrenie niet meer nam. Hierdoor raakte hij mogelijk in een psychose.

De brand ontstond doordat hij aan het 'knutselen' was met plastic en een elektrische kookplaat op het aanrecht. Toen de boel begon te roken, zette hij de kookplaat naar eigen zeggen meteen uit. Maar dat kon niet voorkomen dat er veel rook ontstond in het gebouw.

Inspanning om leven op de rit te krijgen
De rechtbank acht hem schuldig aan de brandstichting, maar vindt een straf niet noodzakelijk vanwege zijn psychische toestand. Hij wordt inmiddels verplicht behandeld. En dankzij de juiste medicatie gaat hij nu zichtbaar vooruit. "De rechtbank heeft tijdens de zitting gezien dat de man aanzienlijk is opgeknapt en zich inspant om zijn leven op de rit te krijgen", staat in het vonnis.

Baby naar ziekenhuis vanwege rook
De officier van justitie vond de Almeerder naast de brandstichting ook schuldig aan het opzettelijk in gevaar brengen van anderen. Doordat de afzuigkap in de keuken niet werkte en de verdachte het ventilatiesysteem in de woning had geblokkeerd met een trui, trok de rook naar de bovenburen. Een baby die dat inademde, moest naar het ziekenhuis worden gebracht voor behandeling.

Maar de rechtbank vindt niet bewezen dat de man opzettelijk gevaar veroorzaakte voor zijn omgeving. Bovendien is de samenstelling van de rook niet onderzocht, waardoor niet bekend is hoe schadelijk die precies was. Daarvan werd hij dus vrijgesproken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel