Hoe een egelsnelweg de egels in Flevoland kan helpen

FLEVOLAND • Wo 1 december 2021 | 22:15 • Woensdag 1 december 2021 | 22:15

Het gaat niet goed met de egel in Flevoland. "De afgelopen jaren zien we jammer genoeg dat de stand steeds een beetje verder achteruit gaat," vertelt Rebecca Wielink van Landschapsbeheer Flevoland. "Het is mooi als we daarom zelf iets in de leefomgeving kunnen doen om de egel een beetje te helpen, zoals een egelsnelweg."

Het probleem is volgens Wielink dat de leefgebieden van de egel steeds moeilijker bereikbaar zijn. "Egels leven vaak in stedelijk gebied, maar de bereikbaarheid van de tuinen wordt steeds slechter. Dat komt deels doordat steeds meer mensen schuttingen hebben en doordat er meer tegels in tuinen liggen."

Eén van de dingen die de egel erg kan helpen is volgens Wielink een egelsnelweg. "Egels hebben niet genoeg aan één tuin, hij heeft vaak een leefgebied van een aaneenschakeling van tuinen. Een egelsnelweg is eigenlijk niets meer dan een gat in de schutting zodat de egel makkelijk van tuin naar tuin kan." Daardoor hoeft de egel niet de straat over waardoor er ook minder kans is dat hij overreden wordt.

Wielink: 'Maak met buren een egelsnelweg mogelijk'
Wielink adviseert om een gat van ongeveer 13 bij 13 centimeter te maken, dicht bij de grond. Als er een betonnen rand onder de schutting doorloopt kan er met stenen een trappetje gecreëerd worden. "Misschien kun je met je buren wat afspreken om zo een netwerk van tuinen te creëren, dat is voor de egel echt ideaal."

Aflopende randen helpen egels bij het water drinken
Verder helpt het de egel om een hoopje bladeren te laten liggen waar hij een winterslaap in kan houden. Of om bijvoorbeeld een vijver aan te leggen, zegt Wielink. "Een vijver met flauw aflopende randen is dan het mooist, dan kan de egel goed bij het water komen om te drinken. Ook heel veel andere dieren profiteren daarvan."

Bordje erbij voor de buren
Mirjam Houweling uit Dronten heeft inmiddels een egelsnelweg in haar tuin aangelegd. Ze vindt het niet erg dat er nu een gat in haar schutting zit. "Ik vind het erg leuk dat er dieren in en uit onze tuin kunnen waardoor we nog meer leven krijgen in de tuin." Houweling heeft een bordje bij het gat gehangen, maar dat is niet voor de egel. "Natuurlijk willen buren wel weten waarom we ineens een gat in onze schutting hebben gemaakt. Daarom hebben we een bordje gemaakt met 'Egelsnelweg'."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel