Minister: verminderen overlast vliegverkeer in Overijssel bijna onmogelijk

LELYSTAD • Do 2 december 2021 | 15:50 • Donderdag 2 december 2021 | 15:50

Het is in de praktijk bijna onmogelijk om een vliegroute voor Lelystad Airport nu nog zo aan te passen, dat er in Overijssel minder overlast ontstaat. Dat schrijft demissionair-minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister reageert op een motie die CDA-Kamerlid Henri Bontenbal eerder dit jaar heeft ingediend. Het Kamerlid vroeg of het alsnog mogelijk is om vliegtuigen die vanaf Lemelerveld onderweg zijn naar Lelystad, hoger te laten vliegen dan de geplande 1.800 meter. Dat zou overlast schelen, met name bij de Zwolse wijk Stadshagen en bij Kampen.

Samenvoegen met verkeer Schiphol onmogelijk
In juni schreef de minister al dat dit te ingewikkeld is. Maar ze heeft Luchtverkeersleiding Nederland er opnieuw naar laten kijken. Die komt tot de conclusie dat het procedureel bijna onmogelijk is. Vliegverkeer naar Lelystad zou boven Overijssel moeten 'invoegen' met vliegtuigen naar Schiphol. Die verkeersstromen worden volgens het huidige plan door twee verschillende luchtverkeersleiders afgewikkeld. Zou een en dezelfde luchtverkeersleider dit moeten doen, dan wordt de werkdruk te hoog. Dat is vanuit oogpunt van veiligheid ongewenst, aldus de minister.

Het samenvoegen van het naderingsverkeer voor Schiphol en Lelystad zou als bijkomend nadeel hebben dat vliegtuigen die vanaf Lelystad opstijgen, juist over een groter gebied lager moeten blijven vliegen. Dat zorgt vooral in Gelderland weer voor overlast, terwijl die met enkele aanpassingen nu juist zoveel mogelijk was beperkt.

Enige oplossing op korte termijn niet haalbaar
De enige oplossing om Overijssel helemaal te ontzien is door de naderingsroute naar Lelystad Airport naar het IJsselmeer en Noordoostpolder te verleggen. Minister Visser schrijft dat dit niet op korte termijn haalbaar is, want dan zouden de routes helemaal opnieuw moeten worden bekeken. Dat gebeurt pas bij de grotere luchtruimherziening, waaraan nu wordt gewerkt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel