Bouwsamenwerking met Harderwijk en Ermelo verdeelt raad

ZEEWOLDE • Vr 3 december 2021 | 7:04 • Vrijdag 3 december 2021 | 7:04

De gemeenteraad van Zeewolde is verdeeld over de plannen om volledig met Harderwijk en Ermelo te gaan samenwerken op het gebied van wonen. Dat bleek donderdag tijdens een commissievergadering. De fracties van Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie vrezen nadelige gevolgen voor de gemeente. Andere partijen zien juist kansen.

"We hebben hier te maken met drie gebieden die erg verschillen", stelde Ernst Bron van de ChristenUnie. "Er wordt ook beschreven dat Ermelo en Harderwijk kampen met beperkte beschikbare ruimte. Betekent dit dat wij dan straks de vergrijzing van Ermelo gaan opvangen ten koste van onze eigen jongeren?"

Yvonne van Bruggen van PvdA/GroenLinks is daar niet bang voor: "Samenwerken doe je op basis van vertrouwen. Dat is de eerste stap die je neemt. Dat vertrouwen hebben wij zeker". Van Bruggen ziet juist een kans om de woningproblemen in Zeewolde gezamenlijk op te lossen. "Dan kun je je problemen delen met elkaar, samen tot een oplossing komen en elkaars expertise benutten." D66-raadslid Wenda Westerhuis is het daar mee eens. "Wij kunnen zelf ook voorwaarden stellen en volgens mij is dat gesprek prima aan te gaan."

"Autonomie op het spel"
Leefbaar Zeewolde is bang dat Zeewolde benadeeld wordt als de samenwerking wordt goedgekeurd door de drie betrokken gemeenteraden. "Daardoor zet je je hele autonomie en beslissingsvorm op het spel", zei Ben Sonneveld. "Dat is denk ik een streven waar we absoluut niet in mee willen gaan."

Een gezamenlijk woningbouwbeleid komt er op zijn vroegst in 2024. De plannen zijn onderdeel een uitgebreidere samenwerkingsovereenkomst tussen de drie gemeenten. Daarin wordt ook gesproken over verdere samenwerking op het gebied van toerisme. Verder wordt onderzocht of er een brug kan komen tussen Zeewolde en strand Horst. De gemeenten hebben al een gezamenlijk Sociaal Domein.

De gemeenteraad van Zeewolde neemt op 16 december een besluit over de plannen.

Dit artikel is geschreven door Maarten Groeneweg. Hij richt zich dit jaar speciaal op nieuws uit Zeewolde en Dronten voor Omroep Flevoland. Voor tips: maarten.groeneweg@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel