Plan voor voorrang op koopwoning voor eigen inwoners gemeente

FLEVOLAND • Vr 3 december 2021 | 17:19 • Vrijdag 3 december 2021 | 17:19

'Eigen inwoners eerst'. Dat kan de nieuwe regel worden bij de verkoop van nieuwbouwwoningen. Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vindt dat gemeenten bij nieuwbouwprojecten voorrang mogen geven aan bewoners van eigen stad of dorp. Een goed plan, vinden Flevolandse gemeenten.

Ollongren komt met een voorstel om gemeenten tot 30 procent van de nieuwe woningen exclusief aan de eigen inwoners te geven. De Almeerse wethouder Lindenbergh ziet het plan van de demissionair minister wel zitten. "Het is een extra mogelijkheid die we als gemeente zouden krijgen om het woningprobleem op te lossen", zegt de wethouder. Woningzoekenden uit de Randstad kunnen vaak inwoners van andere gemeenten overbieden.

'Goed nieuws'
Wethouder Marian Uitdewilligen noemt het plan goed nieuws. "We zien het fenomeen van overbiedende kopers van buiten Noordoostpolder toenemen, met name in de bestaande bouw. Voor de dorpen is het belangrijk dat inwoners binding hebben met het dorp om de leefbaarheid in stand te houden."

In andere Flevolandse gemeenten is de situatie iets minder nijpend. De gemeente Urk laat weten dat ze enthousiast zijn over het plan, al kiezen over het algemeen de eigen inwoners voor een woning op Urk. Ook op het gemeentehuis in Lelystad wordt enthousiast gereageerd, al is daar de concurrentie tussen de eigen inwoners en die uit de Randstad minder hevig.

De regeling kan een oplossing zijn voor woningzoekenden die graag in de eigen gemeente wat willen kopen, al is het geen oplossing op de korte termijn. Het plan van Ollongren moet nog door de Tweede en Eerste Kamer goedgekeurd worden, en dat kan minstens een jaar duren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel