Hof: Akkerbouwer moet meewerken aan Windplanblauw

SWIFTERBANT • Vr 3 december 2021 | 19:43 • Vrijdag 3 december 2021 | 19:43

Spijtoptant Peter van Dorsser heeft bij de rechter opnieuw bot gevangen met zijn verzet tegen Windplanblauw. In september bepaalde de rechtbank in Lelystad in een kort geding dat hij het weghalen van de bestaande windmolen op zijn erf aan de Visvijverweg moest toestaan, evenals de bouw van twee grotere turbines. In hoger beroep bevestigde de civiele rechter in Leeuwarden dit vonnis nog eens.

Van Dorsser zette in 2017 zijn handtekening onder zijn medewerking aan Windplanblauw. Hij heeft inmiddels spijt. Er komen twee grote windturbines vlakbij zijn woning en de akkerbouwer is bang voor hinder. Daarom verzet hij zich tegen Windplanblauw. De rechtbank floot hem al meermalen terug.

Dwangsommen
De oude windmolen is inmiddels weggehaald, maar tussen Windplanblauw en de akkerbouwer komt het niet meer goed. Zo legde het windplan beslag op de woning en het perceel van de boer vanwege alle dwangsommen en de kosten van het verwijderen en opslag van de oude windmolen.

Deze week werd het windplan in het meest recente hoger beroep volledig in het gelijk gesteld. Zo stelt de rechter dat de akkerbouwer de hinder van de nieuwe windmolens onvoldoende onderbouwt. Ook merkt de rechtbank op dat Van Dorsser niet alleen de lasten, maar ook de lusten van het windplan krijgt. Zo zijn er afspraken gemaakt over het isoleren van zijn woning en het 's nachts stilzetten van de dichtstbijzijnde windmolen.

Windplanblauw heeft groot belang bij de voortgang van het project. Zij lopen anders misschien vele miljoenen aan subsidies mis. Voorlopig is het windplan in het gelijk gesteld, maar de strijd is nog niet voorbij. In maart treffen de partijen elkaar opnieuw voor een hoger beroep.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel