Flevolands Agrarisch Collectief wil ledental verdubbelen

FLEVOLAND • Za 4 december 2021 | 8:00 • Zaterdag 4 december 2021 | 8:00

Het Flevolands Agrarisch Collectief (FAC) wil het aantal boeren dat lid is verdubbelen. Dat zei de nieuwe voorzitter Peter Bentum in Het Gesprek. Op dit moment zijn 170 boeren lid van het FAC; er zijn in Flevoland ongeveer 1.200 boeren.

Het FAC heeft na het voorzitterschap van Coby Dekker in Peter Bentum een opvolger gevonden. Hij heeft geen boerderij meer, maar is wel boerenzoon. Daarnaast brengt hij ervaring mee op het gebied van bestuur en management.

Bloeiende akkerranden
Het Flevolands Agrarisch Collectief houdt zich als coöperatie bezig met agrarisch natuur- en landschapsbeheer. De bloeiende akkerranden zijn daarvan de bekendste voorbeelden. Boeren krijgen er via de uitvoeringsorganisatie FAC een vergoeding voor, omdat op de zes meter brede randen geen aardappelen of suikerbieten kunnen groeien. De akkerranden moeten de biodiversiteit in het buitengebied verrijken, zegt Bentum.

Daarnaast wil Peter Bentum de komende tijd meer aandacht schenken aan bodemonderzoek. "Het FAC wil boeren helpen de bodem te lezen. Hoe ziet de bodem eruit? En hoe is dat bij collega's? Boeren kunnen zo hun bodemstructuur vergelijken, kennis delen en nieuwe kennis opdoen over organismen en bemesting", aldus Bentum.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel