Na jaar van afgelastingen eindelijk première voor Flevolands kwartet

LELYSTAD • Za 4 december 2021 | 16:22 • Zaterdag 4 december 2021 | 16:22

Flevoland is een nieuw, professioneel vocaal ensemble rijker: het Hollands Collectief. Na veel afgelaste concerten beleeft het kwartet zondagmiddag eindelijk zijn première in Lelystad met kerstconcert O Magnum Mysterium.

"Wij kennen elkaar van professionele koren als het Nederlands Kamerkoor, Cappella Amsterdam en het Groot Omroepkoor", legt Elizabeth Blom uit. Zij is artistiek leider van het nieuwe ensemble en neemt de sopraanpartijen voor haar rekening. De andere drie leden van het kwartet zijn alt Hebe de Champeaux, tenor Dolf Drabbels en bas Kees Jan de Koning. Blom en Drabbels wonen in Lelystad. "Wij hebben elkaar gevonden en dit kwartet gevormd. Het heet Hollands Collectief. We komen natuurlijk zelf uit Nederland, maar ook omdat wij een ereplaats geven aan Nederlandse componisten."

Combinatie van oud en nieuw
Het repertoire van het Hollands Collectief is breed, van muziek uit de Middeleeuwen tot hedendaagse componisten. "Heel interessant om parallellen van nu en toen te ontdekken", vindt Blom. "Door oud en nieuw te combineren ontstaat er een heel interessant nieuw klankbeeld."

Het kwartet bestaat al sinds 2020, maar al hun geplande concerten werden afgelast. "We waren al bezig met een programma voor gitaar en vier stemmen, maar dat moesten we steeds uitstellen. Ons kerstconcert wordt nu dus ons eerste optreden samen." Op 5 december is het Hollands Collectief te beluisteren in de Ontmoetingskerk in Lelystad, met in het voorprogramma het Kamerkoor Lelystad. Hetzelfde programma is op 25 december in de Ludgeruskerk in Dronten te beluisteren.

Kristallen glazen op de Floriade
Volgend jaar heeft het Hollands Collectief een paar opvallende projecten op stapel staan. "Hedendaagse Nederlandse componisten hebben muziek voor ons geschreven', vertelt Blom. We gaan iets verrassends doen met gitaar, kristallen glazen en slagwerk, dat we zelf gaan bespelen." Dit programma, 'Fijn besnaarde stemmen', moet in februari in première gaan en is ook te zien en te horen tijdens de Floriade in Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel