Groot deel Oosterwold 2 niet geschikt voor woningbouw

ALMERE • Ma 6 december 2021 | 6:43 • Maandag 6 december 2021 | 6:43

In een groot deel van de geplande wijk Oosterwold 2 in Almere en Zeewolde is het praktisch onmogelijk om te bouwen. Er zijn grote zones waar door windmolens te veel slagschaduw valt en gooit de vliegroute van Lelystad Airport roet in het eten. Ook komt er veel lawaai van de snelwegen A6 en A27 waardoor er misschien geluidswerende maatregelen nodig zijn. Daarnaast worden er in het gebied veel archeologische vondsten verwacht. De geplande 10.000 woningen lijken daarom nu al een onmogelijke missie.

Gebiedsregisseur Jan Lagerweij van de gemeente Almere is samen met een collega verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het nieuwe deel van Oosterwold. "De belangrijkste uitdaging is de aanwezigheid van windmolens. Die hebben grote invloed op het gebied. Je hebt beperkingen om woningbouw te realiseren." De rij met windmolens loopt als een slinger door het gebied van Oosterwold 2. Het is daar vrijwel onmogelijk om woningen te bouwen, vanwege de schaduw van de draaiende wieken.

Ook door dalende grond en verwachte archeologische vondsten kan in Oosterwold 2 niet overal gebouwd worden. Lagerweij: "Bouwen op een archeologische vindplaats kan meestal niet vanwege het heien." Bovendien grenst Oosterwold aan de A6 en A27, die voor geluidshinder zorgen. En zijn het de auto's niet, dan zijn het wel de Boeings die overvliegen. Het gebied ligt namelijk pal onder een vliegroute van Lelystad Airport. Onder die route mag wel gebouwd worden, maar ideaal is anders.

De locatie van Oosterwold 2, ten noorden van de A27

Sommige delen pas over 30 jaar beschikbaar
Het grootste obstakel voor de bouw van 10.000 woningen in Oosterwold 2, is de verdeling van het land. In sommige delen van het gebied kan het nog wel 30 of 40 jaar duren voordat de grond beschikbaar komt voor woningbouw. De reden: ongeveer de helft van het gebied is in handen van het Rijksvastgoedbedrijf. Dit heeft de grond vaak verpacht aan boeren. Die grond komt dan pas beschikbaar als de boeren bereid zijn er afstand van te doen. De overige grond in het gebied is in handen van projectontwikkelaars en individuele boeren.

Door al die bouwobstakels en de verdeling van de grond lijkt er maar één oplossing te zijn om 10.000 woningen te kunnen bouwen: meer woningen in een kleiner gebied. Toch wil de gemeente daar nog niet aan: "De bedoeling is dat Oosterwold een lage bouwdichtheid heeft. Ongeveer vier woningen per hectare. Dat kan op de ene plek wat dichter dan de andere, maar dit principe geldt zowel voor Oosterwold 1 als Oosterwold 2", aldus een optimistische Lagerweij.

Een aantal politieke partijen heeft burgemeester en wethouders inmiddels gevraagd om nog meer scenario's uit te werken voor bouwen in Oosterwold 2. Zij willen kijken of er mogelijkheden zijn om 20.000 of zelfs 30.000 woningen te bouwen. Maar voorlopig gebeurt er in elk geval nog niks. De gemeente is bezig met het uitwerken van de plannen. Almere hoopt in 2024 of 2025 de eerste kavels te kunnen uitgeven.

Dit verhaal is geschreven door verslaggever Vincent Smit. Hij focust dit jaar voor 1Almere en Omroep Flevoland op Almere. Voor tips: vincent.smit@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel