Kunstenaar brengt gekapte bomen weer tot leven

ALMERE • Di 7 december 2021 | 20:46 • Dinsdag 7 december 2021 | 20:46

Almeerder Jos Bregman brengt gekapte Almeerse bomen weer tot leven. Met zijn kunstproject Boombom wil hij 6.000 stukjes Almeerse boom verspreiden over de hele wereld.

De gemeente doneerde dertien bomen voor het project van Bregman. Hij maakt van die bomen producten. Die zijn heel uiteenlopend. Van een bordje tot een balk voor een paviljoen op de Floriade. In zijn atelier in Almere Oosterwold zaagt Bregman de bomen in stukjes. Geïnteresseerden kunnen een stukje Almeers bos in huis krijgen. "Voor Collage in Almere maak ik een decembergeschenk. Dat worden dunne schijven van een es en die drogen dan op tot een schaaltje."

Chip
Elk object dat hij maakt, krijgt een chip die afgelezen kan worden met een telefoon. Zo kunnen mensen de geschiedenis van de boom zien. Het doel is om iedereen op een andere manier naar de natuur te laten kijken.

'Meer dan alleen een boom'
De bomen die Bregman gebruikt, waren ziek of moesten worden verwijderd om andere bomen te laten groeien. In 'zijn' bomen ziet de kunstenaar meer dan alleen een boom. "We hebben het er in Nederland vaak over dat er zo weinig natuur is. Maar mensen vergeten de bomen die op de hoek van de straat staan, dat is ook natuur. Alleen zien we die zo vaak dat we er overheen kijken."

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Roosanne Middelhuis. Zij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen over Almere. Voor tips: roosanne.middelhuis@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel