App op smartphone alternatief voor afvalcontainerpas

NOORDOOSTPOLDER • Wo 8 december 2021 | 6:03 • Woensdag 8 december 2021 | 6:03

Inwoners van de gemeente Noordoostpolder kunnen voortaan gft- en restafvalcontainers openen met hun smartphone. Voorheen kon dat alleen met een pasje van HVC. Het afvalverwerkingsbedrijf ontwikkelde een app in samenwerking met de gemeente en stelt deze mogelijkheid nu voor het eerst in Nederland beschikbaar. De app is voorlopig alleen beschikbaar voor Android telefoons, later volgt ook Apple.

Naast gemak moet de app het afvalsysteem inzichtelijker maken voor inwoners. Begin dit jaar heeft de gemeente een variabel tarief ingesteld voor restafval. Inwoners zonder kliko betalen 2,95 euro als ze iets in de ondergrondse afvalcontainer doen.

Met de app hopen HVC en de gemeente de inwoners meer inzicht te geven in hun kosten en hen verder te stimuleren in het scheiden van afval.

Privacy
Met het gebruik van zowel de app als de huidige afvalpas kan de gemeente bijhouden hoeveel afval inwoners produceren. "Dat kunnen we als gemeente zien op basis van de postcode en het huisnummer", legt wethouder Anjo Simonse uit. Die gegevens gebruikt de gemeente sinds begin dit jaar om jaarlijks de kosten voor het afvalverbruik in rekening te brengen, maar "qua data verandert er niet veel".

"Het is een soort afvalcoach in je broekzak"

— Gertjan de Waard, HVC

Deze informatie wordt verzameld via de pas en app van HVC en daarmee beschikt HVC dus ook over deze data. "We hebben de adresgegevens nodig om bijvoorbeeld het pasje toe te kunnen sturen", vertelt Gertjan de Waard van HVC. "Maar daarnaast kunnen we zo ook op maat feedback geven." Zo hoopt de afvalverwerker dat inwoners beter hun afval zullen scheiden. "We zien dit als een mooie ontwikkeling, waarbij je een afvalcoach in je broekzak hebt". Inwoners kunnen ook nog gewoon hun huidige afvalpas gebruiken.

Afvalcoaches
De gemeente benadrukt dat de app geen vervanging is voor de afvalcoaches die zij eerder dit jaar in het leven riep. Deze coaches benaderen inwoners van wie de gemeente vermoedt dat zij het nieuwe variabele afvalsysteem nog niet begrijpen. "Je moet heel realistisch zijn: sommige mensen hebben heel wat anders aan hun hoofd dan 'hoe ga ik mijn afval goed scheiden?'", licht Simonse toe. "De afvalcoaches voeren gesprekken van een paar minuutjes en dit is een groot succes."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel