Ministers bereiken akkoord over visvangst in Noordzee

URK • Di 14 december 2021 | 15:13 • Dinsdag 14 december 2021 | 15:13

Ondanks de lopende Brexit-onderhandelingen hebben de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk een voorlopig akkoord bereikt over vissen in de Noordzee. Onder meer Urker vissers mogen in de eerste drie maanden van 2022 evenveel vangen als in het eerste kwartaal van dit jaar. Het gaat om het stuk Noordzee dat de EU deelt met het Verenigd Koninkrijk.

Hoe de visserij-afspraken er na de eerste drie maanden van 2022 uit komen te zien, wordt duidelijk in de definitieve overeenkomst tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Daarover wordt nog onderhandeld vanwege de Brexit.

De tijdelijke afspraken gaan bijvoorbeeld over het vangen van platvissen zoals tong en schol, waar veel Urkers op vissen. Op soorten zoals wijting, roggen en horsmakreel, mag in het eerste kwartaal 40 tot 85 procent worden gevist, omdat deze vissen in het begin van het jaar veel gevangen worden.

Ook zijn afspraken gemaakt over het vangen van paling. Andere EU-lidstaten gaan zich inspannen de palingstand te verbeteren, zo is vastgelegd. In Nederlandse wateren wordt er drie maanden al niet gevist op paling.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel