Bouw van kleine, duurzame Floriade-kerk in volle gang

ALMERE • Di 14 december 2021 | 14:46 • Dinsdag 14 december 2021 | 14:46

In een lege stal in Almere Haven wordt momenteel hard gewerkt aan een Tiny Church voor op de Floriade. Het kleine kerkje is zo duurzaam mogelijk ontworpen. Op de wereldtuinbouwtentoonstelling moet de kerk inspireren tot 'geestelijke duurzaamheid'.

Een groep van tien vrijwilligers werkt sinds september in een leegstaande stal hard aan de kleine kerk. In de stal vindt het voorbereidende werk plaats, voordat de bouw op het Floriadeterrein kan beginnen. "Ik vind het een prachtige kans", zegt dominee Pieter ter Veen over de komst van de kerk naar de tuinbouwtentoonstelling.

Met de kerk wil hij bezoekers inspireren tot het ontwikkelen van "de vruchten van de geest". Want volgens de dominee is er dan pas echte duurzaamheid. Met die vruchten bedoelt hij persoonlijke eigenschappen zoals "goedheid, vriendelijkheid, geloof, hoop en liefde."

Volledig circulair
De kerk wordt een volledig circulair gebouwtje dat meedraait met de zon. "Het is een mooie symboliek, maar ook praktisch. De zonnepanelen brengen hierdoor 30 procent meer energie op", zegt Ter Veen. Hij wil laten zien dat ook de kerk bijdraagt aan een duurzame wereld. "God is de schepper en heeft de aarde aan ons toevertrouwd dat wij ervoor zullen zorgen."

Tweede Tiny Church van Almere
Sinds september is een groepje van ongeveer tien vrijwilligers druk bezig met de bouw. De houtconstructie is bijna klaar. Ook wordt er hard gewerkt aan de staalconstructie waar de kerk op moet draaien. Het is niet de eerste keer dat er een Tiny Church naar Almere komt. In het Cascadepark in Almere Poort staat er al een groen kerkje. De Tiny Church die volgend jaar op de Floriade komt zal er in grote lijnen hetzelfde uit gaan zien. Ter Veen hoopt na de kerst te kunnen beginnen met de opbouw van het kerkje op het Floriadeterrein.

Van Tiny Church naar Tiny House
Of de kerk na afloop van de Floriade een nieuw leven krijgt is nog de vraag. Ter Veen wil de kerk in de verkoop zetten zodat die elders een plekje kan krijgen in Almere. Wellicht als Tiny House.

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Roosanne Middelhuis. Zij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen over Almere. Voor tips: roosanne.middelhuis@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel