St Jansdal stelt ziekenhuis beschikbaar voor extra coronazorg

LELYSTAD • Wo 15 december 2021 | 14:51 • Woensdag 15 december 2021 | 14:51

Ziekenhuis St Jansdal stelt hun locatie in Lelystad beschikbaar om extra bedden te plaatsen voor de verzorging van coronapatiënten. Dat laat St Jansdal weten naar aanleiding van het bericht dat het ziekenhuis onderdeel was van een plan om landelijk in totaal 100 extra IC-bedden te creëren.

Volgens St Jansdal moet er iets veranderen om de huidige coronazorg te combineren met de reguliere zorg. Want ook in het ziekenhuis komt de meest acute zorg steeds vaker in het gedrang, meldt een woordvoerder. Dat leidt ertoe dat de sluiting van de Spoedeisende Hulp bijna dagelijkse routine is geworden, en operaties al wekenlang worden uitgesteld. "Onze zorg schiet tekort."

St Jansdal stelt dat in Lelystad een IC-afdeling en een aantal verpleegafdelingen binnen twee maanden gebruikt kunnen worden, mits deze gemoderniseerd en hersteld worden.

Steun vanuit St Jansdal
Om coronapatiënten gericht op een aantal specifieke plekken in het land te verzorgen, zouden andere ziekenhuizen ontlast kunnen worden. "Dat de COVID-zorg toekomstbestendiger en anders georganiseerd moet worden, onderschrijven wij volledig. Daarom steunen we dit soort initiatieven, binnen onze mogelijkheden, maximaal. Wij stellen ons gebouw graag ter beschikking", doelt het ziekenhuis op de plannen van het het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding en de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Beide organisaties kwamen in september met het idee om landelijk 100 extra IC-bedden waar te maken. Het ministerie van Volksgezondheid wees het voorstel af, wat tot hun verbazing leidde. St Jansdal meldt wel dat het vinden van voldoende medisch specialisten en (gespecialiseerde) verpleegkundigen de grootste uitdaging is om de plannen daadwerkelijk uit te voeren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel