Reacties op aanleg Lelylijn: "Ik heb nog net niet op tafel staan dansen"

FLEVOLAND • Wo 15 december 2021 | 22:54 • Woensdag 15 december 2021 | 22:54

De komst van de Lelylijn is fantastisch nieuws. Dat zegt Wim van Wegen, D66-fractievoorzitter in de gemeente Noordoostpolder. Van Wegen is bestuurslid van de 'Initiatiefgroep Lelylijn'. Hij pleit al langer voor de aanleg van de treinverbinding. "Ik heb nog net niet op tafel staan dansen maar ik sprong wel een gat in de lucht."

Het nieuwe kabinet wil de Lelylijn aanleggen. Dat staat te lezen in het regeerakkoord dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie woensdagmiddag hebben gepresenteerd. De Lelylijn is een spoorverbinding die via Lelystad naar Emmeloord moet gaan en eindigt in Groningen.

Het toekomstige kabinet gaat 3 miljard opzij zetten om op termijn de Lelylijn aan te leggen. Ze willen dit doen met medefinanciering van de regio en geld uit Brussel. De exacte plannen moeten nog worden uitgewerkt. De aanleg van de spoorlijn moet de economie van het noorden van Nederland versterken. Ook moet het noorden beter bereikbaar worden.

Initiatiefgroep wil strijden voor een station
Van Wegen is verheugd, maar de winst is nog lang niet binnen, waarschuwt hij. Want er zijn nog voldoende punten van zorg. "Het is nog helemaal niet zeker dat er met de aanleg van de Lelylijn ook een station komt in Emmeloord", zegt Van Wegen. "Het zou zo maar kunnen dat de Lelylijn een echte hogesnelheidslijn wordt en dat de trein enkel bij ons door de polder zoeft. Dan hebben we er niet zoveel aan."

Maar daar wil Van Wegen zich hard voor maken. De voordelen van een station zijn groot voor Emmeloord en de Noordoostpolder, zo zegt Van Wegen. "De Noordoostpolder komt veel dichter bij de Randstad te liggen qua reisafstand. En dat geldt ook voor Noord Nederland. Dat betekent een heel andere situatie voor het woon-werkverkeer. En dat geldt ook voor het vestigingsklimaat, zowel voor inwoners als voor bedrijven." Van Wegen denkt dat de komst van een station de aantrekkingskracht van de Noordoostpolder zal vergroten. Hij wil die kansen niet voorbij laten gaan. "We moeten er nu bovenop gaan zitten om aan de knoppen te kunnen draaien."

Van Wegen: 'Lelylijn moet in 2030 klaar zijn'
Volgens de financiële bijlage van het coalitieakkoord zou de Lelylijn er in 2038 kunnen zijn. Wat Van Wegen betreft is dat te laat. De Initiatiefgroep Lelylijn wil dat de verbinding er al in 2030 ligt. "De Hanzelijn lag er ook niet pas na 15 jaar, die is veel sneller gerealiseerd." Dat het tracé van de Lelylijn langer is, is volgens Van Wegen geen argument. "De plannen zijn niet nieuw, dus als iedereen de schouders eronder zet, dan moet dat hier ook kunnen."

Van Wegen heeft nog geen locatie op het oog voor de komst van een mogelijk treinstation in Emmeloord. Dat zou in de omgeving van industrieterrein De Munt kunnen zijn. Maar dat treinstation hoeft wat Van Wegen betreft niet per se naast het centrum van de stad te liggen. "We willen ook graag dat Urk fanatiek gebruik kan gaan maken van dat station. Dus misschien kunnen we een strategische plek vinden om een station Emmeloord-Urk te realiseren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel