Renovatie van De Groene Kathedraal begonnen

ALMERE • Do 16 december 2021 | 17:04 • Donderdag 16 december 2021 | 17:04

Landschapskunstwerk De Groene Kathedraal van Marinus Boezem wordt ingrijpend hersteld. Deze week is begonnen met het snoeien en rooien van de bomen. Dat laat Land Art Flevoland weten.

In 1987 zijn er 178 bomen geplant, samen vormen zij het landschapskunstwerk die de kathedraal van Reims uitbeeldt. 32 bomen zijn omgewaaid, dood of verkeren in slechte conditie. Deze worden vervangen.

Als het weer meezit wordt half januari begonnen met het planten van nieuwe bomen. Tot die er staan is de Groene Kathedraal minder goed bereikbaar.

Toch opknappen
In eerste instantie was het idee om de populieren te laten groeien en 'het verval te omarmen, waarna de eiken en beuken die de omtrek van de contrakathedraal vormen doorgroeien'. In 2018 is in overleg met de kunstenaar besloten om het kunstwerk te behouden en te herstellen. De reden is dat De Groene Kathedraal nu een 'andere context' heeft, onder andere door nieuwbouwwijk Oosterwold die vlakbij het landschapskunstwerk ligt.

De Groene Kathedraal is één van de vier kunstwerken die wordt opgeknapt. De restauraties zijn onderdeel van een groter plan om de collectie landschapskunstwerken beter toegankelijk en 'beleefbaar' te maken. Volgens gedeputeerde Rijsberman willen de gemeenten en de provincie de kunstwerken meer bekendheid geven.

Als u wilt zien hoe dit kunstwerk in het verleden werd geïnaugureerd, kijkt u dan hier:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel