Politieke weerstand tegen informatieavond over corona van gemeente Urk

URK • Vr 17 december 2021 | 15:11 • Vrijdag 17 december 2021 | 15:11

De politieke partijen Hart voor Urk en SGP zijn niet blij met de online informatieavond Feiten & Fabels over corona. Dat lieten zij donderdagavond horen tijdens het vragenuur in de raadsvergadering.

De gemeente Urk houdt maandagavond de bijeenkomst om vragen van inwoners over corona door verschillende (plaatselijke) experts te laten beantwoorden. Onder meer twee huisartsen, een longarts, een ambulancemedewerker en iemand die long covid heeft, zullen vragen beantwoorden.

'Avond zorgt voor meer polarisatie'
De SGP vreest dat de avond op Urk juist voor meer polarisatie zal zorgen. De partij denkt dat ongevaccineerde inwoners zich hierdoor nog minder door de plaatselijke overheid gesteund zullen voelen. Ook vindt de SGP het bezwaarlijk dat er "voornamelijk pro-vaccinatie panelleden" tijdens de avond te horen zijn. De partij vraagt de gemeente hoe die een luisterend oor biedt en stem geeft aan inwoners die vanwege een principiële keuze niet vaccineren.

Ook politicus Jan Koffeman van de fractie Hart voor Urk heeft moeite met de informatieavond. Hij is van mening dat hierdoor meer tweespalt in de gemeente zal komen: "Waar is dit nou voor nodig?"

'Coronavragen integer bespreken'
Volgens wethouder Freek Brouwer wordt er ook aan de gewetensbezwaarden een stem gegeven doordat één van de plaatselijke dominees bij de avond aanwezig zal zijn. Hij is vanwege principiële redenen tegen vaccineren. Brouwer: "We willen juist geen polarisatie, maar willen de vragen rondom corona op een integere manier bespreken."

CDA en ChristenUnie kwamen tijdens de raadsvergadering juist op voor de keuze van het college om een informatieavond te beleggen. Hans Crebas van het CDA: "De gemeente heeft hierin een belangrijke gezondheidspreventieve taak."

Bidstond is beter
Volgens raadslid Kaptijn van SGP is het beter om een plaatselijke bidstond te houden, en daar te bidden om het virus een halt toe te roepen.

De gemeente ziet ondanks de oproep van SGP en HVU geen reden om van de informatie-avond af te zien. De avond is maandag tussen 20:00 en 21:00 uur te volgen via het YouTube-account van de gemeente Urk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel