Almeerder (56) veroordeeld tot celstraf voor geweld bij anti-coronaprotest

ALMERE • Wo 5 januari 2022 | 11:16 • Woensdag 5 januari 2022 | 11:16

De 56-jarige Michel M. uit Almere is veroordeeld tot een celstraf van zes weken, waarvan drie voorwaardelijk, voor het plegen van geweld tijdens de verboden anti-coronademonstratie bij het Amsterdamse Museumplein van afgelopen zondag. Ook kreeg hij een taakstraf van veertig uur opgelegd tijdens de supersnelrechtzitting.

De man schopte tegen het schild van een ME'er. Het kwam tot een confrontatie toen de demonstranten weigerden het Museumplein te verlaten. In totaal werden dertig mensen aangehouden, en raakten vier agenten gewond.

Ook taakstraf
De officier van justitie sprak van een 'orgie van geweld', waar M. volgens de officier een wezenlijke bijdrage aan heeft geleverd. De officier eiste een celstraf van zes weken, waarvan drie voorwaardelijk. De rechter legde alleen een lagere taakstraf op. Ze noemde de schop tegen de ME'er een zwaar misdrijf waarbij een deels voorwaardelijke straf passend is.

Op de beelden is te zien hoe M. zijn wijsvinger heft naar de ME’er die hij direct daarna te lijf gaat. M. zelf ontkent dat hij kwam om te demonstreren. Hij zegt te hebben afgesproken met vrienden op het Museumplein. De advocaat van M. had voor vrijspraak gepleit. Hij tekent direct hoger beroep aan en hoopt dat het hof het hoger beroep volgende week behandelt.

Man werd herkend
Almeerder M. is de eerste verdachte die terechtstaat voor het geweld tegen de politie. M. werd herkend op NOS-beelden van de uit de hand gelopen demonstratie. Het OM brengt op een ander moment nog drie verdachten voor de rechter vanwege belediging. Ook worden nog zaken onderzocht en zijn er een aantal geseponeerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel