Oudste boom van Lelystad omgevallen

LELYSTAD • Wo 5 januari 2022 | 19:17 • Woensdag 5 januari 2022 | 19:17

De oudste boom van Lelystad is omgevallen. De schietwilg stond op de Oostvaardersdijk in Lelystad Haven en werd in 1950 bij de aanleg en inrichting van het Werkeiland als piketpaaltje geplant. Het paaltje van wilgenhout schoot wortel en groeide uit tot een volwaardige boom.

Jaren later werd de boom vernoemd naar ingenieur Klasema. Hij was één van de werkers op het Werkeiland, het eerste bewoonde deel van het nog niet ingepolderde Oostelijk Flevoland. Later was hij van 1970 tot 1974 hoofd van de Dienst der Zuiderzeewerken.

De boom was al enige tijd ziek en dus was het voor bomendeskundige Ab Strijker geen verrassing dat de boom uiteindelijk is omgevallen. "Deze boom heeft de zogenaamde watermerkziekte", vertelt Ab Strijker. "Dat is een ziekte die de cellen afsluit en als dat gebeurt, kan er geen levensvocht meer naar boven en dan gaat de boom dood."

Nieuwe boom
Toch is er hoop voor de oudste boom van Lelystad. "We hebben een jaar of vijf geleden een paar takjes van de wilg meegenomen en die hebben we thuis tot leven gewekt in een pot. Daarna zijn ze geplant in het Bultpark en daar staan ze nu nog. Het is de bedoeling om binnenkort één van die bomen hier even verderop te herplaatsen."

De oude boom wordt zo snel mogelijk opgeruimd. De restanten worden versnipperd. De gemeente neemt contact op met Strijker over het planten van één van de stekjes op de plek waar de oude boom stond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel