Ruzie over camera: rechter besluit kijkje te nemen

ALMERE • Do 6 januari 2022 | 14:19 • Donderdag 6 januari 2022 | 14:19

Om een beter beeld te krijgen van een burenruzie rond een bewakingscamera aan de Vrijenbergstraat in Almere Buiten, besloot de rechter donderdag ter plekke een kijkje te nemen. Twee buren kwamen in de Lelystadse rechtszaal om het geschil de wereld uit te helpen. Maar de rechter had wat meer informatie nodig en vroeg of hij kon langskomen.

Een van de buren heeft zo’n 2,5 jaar geleden een beveiligingscamera aan de achterkant van zijn huis opgehangen. Volgens hem op 5.68 meter hoogte. De aanleiding hiervoor was een reeks inbraken in de buurt. De man en zijn vrouw hopen met de camera hun huis tegen de inbraken te beschermen. De camera is een doorn in het oog van de buren. "Ik voel me continu bekeken", legde de buurvrouw tijdens de zitting uit. Volgens haar en haar man hangt de camera veel te hoog, kan hij ook in de nacht beelden maken, heeft hij een groothoeklens en kan hij draaien.

"Het lijkt wel provocatie"
Daardoor is er vrij zicht op hun achtertuin. "Het lijkt wel provocatie", legde vrouw uit. "Het zit me tot hier." Zij en haar man zouden de camera graag verwijderd zien of lager opgehangen, op zo’n 1.80 meter. Dan hebben de buren goed zicht op hun eigen achtertuin en wordt niemands privacy geschonden. Maar daar voelen hun buren niets voor. Volgens hen is de camera alleen handmatig te draaien, als de eigenaar uit het raam hangt. Dus niet op afstand. En zij benadrukten in de rechtszaal dat de camera echt alleen op hun eigen tuin gericht staat. De beelden die daarmee worden gemaakt, worden na een paar weken gewist en zijn alleen te zien als hij het apparaat handmatig uitleest.

Buurtbemiddeling
De advocaat van de eisende partij zei dat het onmogelijk is om samen te proberen het probleem op te lossen. De buren leven namelijk al jaren met irritaties naar elkaar toe. Er zouden pesterijen zijn geweest en dat maakt het erg lastig om het over de camera te hebben. Dat zou wel zijn geprobeerd via de wijkagent en buurtbemiddeling, maar de buren stonden daar volgens de advocaat niet voor open. De buren met de camera ontkennen dat op hun beurt stellig. Zij vertelden de rechter dat ze nog nooit iemand hebben gezien om te bemiddelen. "Plotseling lag er een dagvaarding in de bus. Wij hadden dit ook liever onderling opgelost."

Met eigen ogen
De rechter kon zich wel vinden in de argumenten van beide partijen. Maar hij vond ook dat hij voor een goed oordeel te weinig zicht heeft op de situatie. Hij stelde daarom voor om direct vanuit de zittingszaal een kijkje te nemen in de Vrijenbergstraat. Daar kan hij met eigen ogen zien waar de camera op gericht staat en hoe hoog die is opgehangen. Beide partijen stemden daarmee in. Pas na zijn bezoek donderdagmiddag zal hij beslissen hoe het verder moet met deze zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel