Sloten Waterloopbos weer schoon voor schaalmodellen en natuur

MARKNESSE • Zo 16 januari 2022 | 23:00 • Zondag 16 januari 2022 | 23:00

Alle aanvoersloten in het Waterloopbos bij Marknesse zijn het afgelopen jaar gebaggerd. Er is drie kilometer aan watergangen schoongemaakt. Daaruit is 10.000 kubieke meter slib afgevoerd.

Het was geen makkelijke klus, meldt Natuurmonumenten. Omdat er geen grote voertuigen het bos in konden, moest alles worden uitgebaggerd met behulp van een klein bootje. Vanaf dit bootje werd slib door een slang afgevoerd naar een baggerdepot aan de rand van het bos. Dat depot is daarvoor speciaal aangelegd.

Schoon water voor de schaalmodellen
In het Waterloopbos liggen oude schaalmodellen van waterbouwkundige werken. Die stammen uit de tijd dat er in het bos een waterloopkundig laboratorium gevestigd was. Van de oude modellen worden er nu tien gerenoveerd. Zo kunnen bezoekers straks zien hoe het onderzoek vroeger in zijn werk ging. De modellen hebben schoon, stromend water nodig om te kunnen functioneren.


Belangrijk voor natuur
Ook voor de natuur is het baggeren goed, stelt boswachter Martine Otten van Natuurmonumenten. "Veel dier- en plantsoorten hebben baat bij dat schone en stromende water. Dieren als ijsvogeltjes en libellen hebben het nodig om eten te kunnen zoeken en zich voort te planten."

Restauratie duurt langer
Modelplaats Koelvijver Maasvlaktecentrale is de derde van tien modellen die nu aangepakt wordt. Het schaalmodel werd in 1973 gebruikt voor onderzoek naar waterstromen, maar was in de decennia erna helemaal overwoekerd en vervallen. Het model is onlangs blootgelegd en wordt nu weer opgebouwd. De restauratie had al af moeten zijn, maar duurt langer dan gepland. Er moet nog een aantal dingen gebeuren. Zo moet de bodem van het model nog afgemaakt worden en komen er nog paden en bruggen.


In het voorjaar moet de restauratie van de Maasvlaktecentrale in elk geval klaar zijn. Het is de bedoeling dat in 2026 in totaal tien waterbouwkundige modelplaatsen gerestaureerd zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel