Mollenvanger heeft het druk door zachte winter

EMMELOORD • Di 18 januari 2022 | 6:36 • Dinsdag 18 januari 2022 | 6:36

"Eigenlijk is er elk jaar een mollenexplosie maar dit jaar zijn de grote mollenbulten veel meer zichtbaar." Dat zegt mollenvanger Klaas Stapensea uit Emmeloord. Door het zachte winterweer komen de mollen nu al uit hun winterslaap.

Bij industrieterrein De Munt in Emmeloord stikt het van de molshopen. Stapensea: "Er zijn nu veel molshopen omdat de regenwormen minder actief worden." Mollen leven van regenwormen, dus moeten ze meer groen verzetten en graven om aan voedsel te komen. Zo ontstaan er meer bulten.

Voor akkerbouwers en veehouders is de mollenexplosie een ramp. "Je krijgt meer onkruid op het land en schade aan de landbouwmachines omdat de mol steentjes omhoog graaft", vertelt Stapensea. "De gezondheid van de koeien gaat achteruit. Voor een boer is een mol een ware plaag."

Stapensea bestrijdt het dier met een klem en niet met vergassing. "Gas vervluchtigt snel en werkt niet", zegt hij. "Bovendien moet je er een diploma voor hebben." Volgens de mollenvanger is de klem het enige milieuvriendelijke en duurzame middel. "Dat kun je zielig vinden, maar zo'n ouderwetse klem is eigenlijk de enige bevredigende oplossing", aldus Stapensea.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel