RIVM: meer dan 5.500 besmettingen in een week, aantal opnames daalt verder

FLEVOLAND • Di 18 januari 2022 | 16:16 • Dinsdag 18 januari 2022 | 16:16

De Flevolandse coronacijfers rijzen verder de pan uit. Nadat vorige week voor het eerst meer dan vierduizend positieve testen in Flevoland werden gemeld, stijgt het weekaantal nu tot boven de 5.500. Drie Flevolandse gemeenten en de provincie in het geheel zagen een absoluut weekrecord aan besmettingen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. De afgelopen zeven dagen kregen 5.533 Flevolanders de testuitslag positief terug. Dat zijn er 27 procent meer dan in de week ervoor. De stijging in Flevoland is nu groter dan het landelijke gemiddelde.

Het hoge aantal besmettingen resulteert opnieuw niet in meer ziekenhuisopnames. 23 Flevolanders moesten de afgelopen zeven dagen opgenomen worden in het ziekenhuis vanwege een ernstig verloop van COVID-19. Dat zijn er acht minder dan een week geleden. Er zijn de afgelopen week minstens twee Flevolanders aan de gevolgen van het coronavirus overleden, evenveel als vorige week.

Opnieuw weekrecords voor Almere, Dronten en Lelystad
In alle Flevolandse gemeenten behalve Noordoostpolder stegen de besmettingscijfers. In Almere steeg het aantal bevestigde coronabesmettingen in de afgelopen zeven dagen van 2.559 naar 3.471. Dat zijn de meeste besmettingen in één week tijd, sinds het begin van de pandemie. In Lelystad kregen 888 inwoners de afgelopen zeven dagen de GGD-test positief terug. De week daarvoor waren dat er 814. In Dronten werden 486 mensen positief getest op corona, tegenover 352 een week eerder.

In Noordoostpolder daalde het aantal nieuwe besmettingen van 339 naar 325. In Zeewolde werden de afgelopen zeven dagen 206 mensen positief getest op corona. De week daarvoor ging het om 191 nieuwe besmettingen. Op Urk kregen 157 mensen een positieve testuitslag, ten opzichte van 90 in de week daarvoor. Voor deze twee gemeenten geldt dat het de meeste weekbesmettingen zijn in ruim een maand tijd. De weekrecords voor deze gemeenten zijn echter nog niet bereikt.

Door de 5.533 positieve testen van de afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 84.385 Flevolanders officieel besmet geraakt.

De testen hebben landelijk in de afgelopen zeven dagen 242.961 nieuwe besmettingen aan het licht gebracht. Dat is een stijging van ruim twintig procent ten opzichte van de 201.536 van de week daarvoor.

23 ziekenhuisopnames in een week
De afgelopen week zijn er volgens stichting NICE 23 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van corona. Het ging de afgelopen week om achttien Almeerders, twee inwoners uit Dronten, twee uit Lelystad en één inwoners van Noordoostpolder. Een week eerder waren er nog 31 Flevolanders die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis werden opgenomen. Almere staat op dit moment hoog op de landelijke ranglijst van meeste ziekenhuisopnames (per 100.000 inwoners). Slechts veertien andere gemeenten hebben verhoudingsgewijs meer ziekenhuisopnames gemeld in de afgelopen veertien dagen.

Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in de afgelopen week landelijk 553 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen, minder dan de 794 coronapatiënten van een week eerder. Ook het aantal patiënten dat doorstroomde naar de IC nam landelijk af: het waren er in de afgelopen zeven dagen 94, tegenover 146 in de week daarvoor.

Twee nieuwe sterfgevallen in Flevoland
De afgelopen week zijn er twee Flevolanders overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om twee inwoners van Almere. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de pandemie komt daarmee op ten minste 313. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 124, gevolgd door Lelystad met 82, in Noordoostpolder 34, in Dronten 32, op Urk 24 en in Zeewolde 17. In de week ervoor werden eveneens twee Flevolandse coronadoden gemeld.

Landelijk zijn er de afgelopen week ten minste 63 mensen aan corona overleden. In de week daarvoor waren dat er 116. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achterlopen. Daarnaast ligt het werkelijke aantal sterfgetallen hoger. Er is namelijk geen plicht om coronasterfgevallen door te geven aan het RIVM.

Meer getest en opnieuw was een hoger percentage besmet
In Flevoland zijn volgens de meest recente gegevens tussen vorige week maandag en afgelopen zondag gemiddeld 2.309 mensen per dag getest door de GGD. Daarvan testte 39,4 procent positief op corona. In de zeven dagen daarvoor werden er in Flevoland gemiddeld 1.794 mensen per dag getest. Daarvan was 35,4 procent besmet.

Van 589.564 GGD-testen die deze week in heel Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 36,8 procent positief, tegenover 34,2 procent in de week ervoor.

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel