Bijleveld en 29 collega's willen ander coronabeleid

ALMERE • Wo 19 januari 2022 | 22:42 • Woensdag 19 januari 2022 | 22:42

Ank Bijleveld, de kersverse waarnemend burgemeester van Almere, is één van de dertig gemeentebestuurders die het huidige coronabeleid fundamenteel willen herzien. Dat blijkt uit een opiniestuk in De Volkskrant.

Daarin schrijven de burgemeesters dat het huidige beleid de burgers én het lokaal bestuur te zwaar belast. "Bij de zoveelste opleving van het virus trekken de snel wisselende, ad-hocmaatregelen een te zware wissel op het uithoudingsvermogen en op het vertrouwen in het bestuur. Dit wordt erger nu een aantal leden van de wetgevende macht zelf de noodwetgeving overtreden en mensen oproepen zich ertegen te verzetten."

De huidige coronacijfers, ook in vergelijking met de landen om ons heen, zorgen voor een nieuwe dynamiek: meer besmettingen maar tegelijkertijd een stuk minder ziekenhuisopnames. Dat maakt volgens de dertig ondertekenaars, waaronder dus Ank Bijleveld, een ommezwaai noodzakelijk. "In de ons omringende landen worden, zonder heel grote ongelukken, veel minder vergaande maatregelen getroffen. Daarmee verdwijnt de angst voor het virus en de motivatie om de regels te volgen."

'Samenleving moet noodzaak regels zien'
De burgmeesters benadrukken dat regels nog steeds belangrijk zijn, maar dat de samenleving wel de noodzaak moet zien om zich aan de regels te houden. Alles plat moeten slaan met de hamer van handhaving zorgt in ieder geval dat de bevolking die noodzaak minder voelt, aldus de dertig bestuurders. "Wij willen er geen misverstand over laten bestaan: regels zijn belangrijk zodat mensen weten wat ze moeten doen. Regels werken echter alleen als ze rusten op maatschappelijke en politieke overeenstemming: als mensen doordrongen zijn van de noodzaak van de regel en in overgrote mate bereid zijn deze vrijwillig te volgen."

Maatregelen moet niet alleen vanuit een wetenschappelijk standpunt opgelegd worden, schrijven de burgemeesters. "Alleen dan zal een appèl op de eigen verantwoordelijkheid en de zelfregulering aankomen en kunnen het repressieve gezag en de handhaving zich terugtrekken op hun kerntaken: het beschermen van de openbare orde en het vergroten van de veiligheid."

Meer perspectief voor horeca en cultuursector
Donderdag komen de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's -waarin Ank Bijleveld namens Flevoland zit- bij elkaar voor een extra Veiligheidsberaad omdat ze snel meer perspectief voor de horeca- en cultuursector willen. De burgemeesters krijgen steeds meer te maken met protestacties uit verschillende sectoren. De gemeente Almere gaf groen licht voor de kapsalon-actie in de Kunstlinie, terwijl andere burgemeester acties in hun gemeenten niet toestonden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel