Almere onderzoekt eigen rol in toeslagenaffaire

ALMERE • Vr 21 januari 2022 | 14:10 • Vrijdag 21 januari 2022 | 14:10

Het gemeentebestuur van Almere laat onderzoek doen naar hun eigen rol in de toeslagenaffaire. Amsterdam en Utrecht doen hetzelfde. Dat melden de burgemeesters en wethouders van deze gemeenten in een brief.

Hoewel gemeenten niet direct verantwoordelijk zijn voor de toeslagenaffaire, hebben zij wel een rol in de ondersteuning van hun inwoners. "Nu het zo mis is gegaan met zoveel ouders, vraagt dit ook ons om goed te kijken naar wat er gebeurd is. We willen hiervan leren", zo staat in de brief.

Het onderzoek richt zich op verbeteringen in de toekomst, maar is ook bedoeld om ondersteuning te bieden voor groepen die nu problemen hebben door overheidsfalen. De studie begint in februari en is naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar afgerond.

Verloop toeslagenaffaire
In de toeslagenaffaire werd een grote groep ouders door de Rijksoverheid ten onrechte aangemerkt als fraudeur. Zij moesten enorme bedragen aan ontvangen toeslagen terugbetalen. Veel van hen kwamen daardoor in grote problemen. Zij verloren bijvoorbeeld hun woning, hun relatie liep stuk en sommigen konden daardoor ook niet meer voor hun kinderen zorgen.

Eerder werd bekend dat minimaal 2200 Almeerse gezinnen slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire. Ook zijn ongeveer 45 kinderen van gedupeerde ouders tussen 2015 en 2020 uit huis geplaatst vanwege het toeslagenschandaal.

Rol gemeente
Gemeente Almere probeert naar eigen zeggen al langere tijd een rol te vervullen voor de slachtoffers in het toeslagenschandaal. Zo was wethouder Froukje de Jonge bereid om 'buiten de regels om' gedupeerden te helpen. Daarnaast wordt binnenkort de bijeenkomst ‘Bouwen aan vertrouwen’ georganiseerd waar de gemeente in de spiegel wil kijken over wat is gebeurd. Naast wethouder De Jonge is Chris van Dam, die onderzoek deed naar de kinderopvangtoeslagaffaire, daarbij aanwezig.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel