Buurtbewoners Urk winnen regionale prijs voor beste buurtproject

URK • Za 22 januari 2022 | 16:01 • Zaterdag 22 januari 2022 | 16:01

Tijdens de landelijke 'Kern met Pit' dag kregen honderd buurten in Nederland zaterdag een prijs van 1.000 euro voor een bijzonder buurtproject. Ook zijn er twaalf extra prijzen van 1.500 euro toegekend aan het beste project van de provincie. In Flevoland ging deze naar het project 'Ontdekken in de natuur' in de buurt Noorderhoofd op Urk.

Buurtbewoners hebben daar in een speeltuin een waterbron gecreëerd en een systeem aangelegd om de speeltuin en de buurttuin te sproeien. Regenwater wordt opgevangen en bewaard in een put, zodat er in droge tijden geen leidingwater gebruikt hoeft te worden om het gras en de planten groen te houden. Een idee dat volgens de jury hoog scoort op de criteria duurzaamheid, ontmoeting en innovatie.

"We zijn er heel blij mee", vertelt buurtbewoner Tiemen Romkes. "We zijn heel sociaal in deze buurt. Je maakt samen je eigen buurt en op die manier kun je je eigen woonomgeving helemaal voor mekaar maken zoals je dat zelf wilt."

Ook jurylid en wethouder van Urk, Freek Brouwer, is trots. Volgens hem is de buurt Noorderhoofd terecht de provinciale winnaar en een voorbeeld voor andere buurten. "Vaak zijn het een beetje gelijksoortige projecten die ingediend worden zoals een moestuin of een speeltuin. Maar dit is echt een innovatief project. Er wordt zelf gezorgd voor het beregenen van het groen zodat alles goed blijft groeien. Het is een vernuftig systeem, geweldig zoals het gedaan is", aldus Brouwer.

De twaalf provinciale winnaars strijden op 25 juni tijdens het 'We doen het Samen! Festival' tegen elkaar in de landelijke finale voor een bijzondere prijs: de Gouden Pit. Het winnende project krijgt 3.000 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel