RIVM: ruim 8.600 positieve tests, ook toename opnames

FLEVOLAND • Di 25 januari 2022 | 16:22 • Dinsdag 25 januari 2022 | 16:22

De Flevolandse coronacijfers blijven maar verder stijgen. Nadat vorige week meer dan 5.500 positieve testen in Flevoland werden gemeld, stijgt het weekaantal nu tot boven de 8.500. Alle Flevolandse gemeenten en de provincie in het geheel zagen een absoluut weekrecord aan besmettingen. Ook het aantal ziekenhuisopnames zit weer in een stijgende lijn. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

De afgelopen zeven dagen kregen 8.608 Flevolanders de testuitslag positief terug. Dat zijn er 56 procent meer dan in de week ervoor. De stijging in Flevoland is iets meer dan het landelijke gemiddelde.

Het hoge aantal besmettingen resulteert voor het eerst in drie weken in meer nieuwe ziekenhuisopnames. 38 Flevolanders moesten de afgelopen zeven dagen opgenomen worden in het ziekenhuis vanwege een ernstig verloop van COVID-19. Dat zijn er vijftien meer dan een week geleden. Er is de afgelopen week minstens één Flevolander aan de gevolgen van het coronavirus overleden. Vorige week waren dat er twee.

Weekrecords voor alle gemeenten
In alle Flevolandse gemeenten stegen de besmettingscijfers explosief en werden weekrecords gevestigd. In Almere steeg het aantal bevestigde coronabesmettingen in de afgelopen zeven dagen van 3.471 naar 5.081. In Lelystad kregen 1.408 inwoners de afgelopen zeven dagen de GGD-test positief terug. De week daarvoor waren dat er 888. In Noordoostpolder is het aantal nieuwe besmettingen meer dan verdubbeld: van 325 naar 711.

In Dronten werden 684 mensen positief getest op corona, tegenover 486 een week eerder. De besmettingscijfers op Urk gingen bijna drie keer over de kop. Op Urk kregen 421 mensen een positieve testuitslag, ten opzichte van 157 in de week daarvoor. De vorige piek van half november (414 positieve tests in één week) is daarmee net verbroken. In Zeewolde werden de afgelopen zeven dagen 303 mensen positief getest op corona. De week daarvoor ging het om 206 nieuwe besmettingen.

De testen hebben landelijk in de afgelopen zeven dagen 366.120 nieuwe besmettingen aan het licht gebracht. Dat is een stijging van ruim 51 procent ten opzichte van de 242.961 van de week daarvoor.

Het aantal gemelde positieve tests in Flevoland is hoogstwaarschijnlijk nog een onderschatting van het werkelijke aantal. Het RIVM meldt landelijk een onderrapportage van 60.000 positieve testen die nog niet zijn verwerkt. Dit komt omdat de grote hoeveelheid meldingen van de GGD's niet snel genoeg in de systemen van het RIVM verwerkt kan worden. Het is onduidelijk hoe groot de onderrapportage voor Flevoland is.

38 ziekenhuisopnames in een week
De afgelopen week zijn er volgens stichting NICE 38 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van corona. Het ging de afgelopen week om twintig Almeerders, acht Lelystedelingen, 4 inwoners van zowel Dronten als Noordoostpolder en uit Urk en Zeewolde elk één inwoner. Een week eerder waren er nog 23 Flevolanders die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis werden opgenomen.

Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in de afgelopen week landelijk 790 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen, meer dan de 642 coronapatiënten van een week eerder. Het aantal nieuwe opnames nam voor het eerst in bijna twee maanden weer toe. Het aantal patiënten dat doorstroomde naar de IC nam landelijk nog wel iets af: het waren er in de afgelopen zeven dagen 65, tegenover 99 in de week daarvoor.

Eén nieuw sterfgeval in Flevoland
De afgelopen week is er één Flevolander overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om een inwoner van Lelystad. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de pandemie komt daarmee op ten minste 314. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 124, gevolgd door Lelystad met 83, in Noordoostpolder 34, in Dronten 32, op Urk 24 en in Zeewolde 17. In de week ervoor werden twee Flevolandse coronadoden gemeld.

Landelijk zijn er de afgelopen week ten minste 61 mensen aan corona overleden. In de week daarvoor waren dat er 63. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achterlopen. Daarnaast ligt het werkelijke aantal sterfgetallen hoger. Er is namelijk geen plicht om coronasterfgevallen door te geven aan het RIVM.

Bijna de helft van alle Flevolandse testen was positief
In Flevoland zijn volgens de meest recente gegevens tussen vorige week maandag en afgelopen zondag gemiddeld 3.564 mensen per dag getest door de GGD. Dat is zo goed als de maximale capaciteit van GGD Flevoland. Daarvan testte 48,1 procent positief op corona. In de zeven dagen daarvoor werden er in Flevoland gemiddeld 2.309 mensen per dag getest. Daarvan was 39,4 procent besmet.

Van 949.934 GGD-testen die deze week in heel Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 45,4 procent positief, tegenover 36,8 procent in de week ervoor.

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel