Rutte: 'Het is nooit perfect, maar wij denken dat dit het verstandigst is'

FLEVOLAND • Di 25 januari 2022 | 19:34 • Dinsdag 25 januari 2022 | 19:34

"We zoeken bewust de grenzen van het mogelijke op. Maar we nemen wel een risico en misschien word ik over een paar weken weer beschuldigd van jojobeleid." Dat zei premier Rutte tijdens de persconferentie waarbij versoepelingen van de coronamaatregelen werden aangekondigd.

Vanaf woensdag 05.00 uur gaat vrijwel alles weer open. Zo mogen restaurants, bioscopen en theaters weer open, tot maximaal 22.00 uur. Bezoekers mogen alleen naar binnen als ze een vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen, of een negatieve test. Ook doorstroomlocaties zoals pretparken, dierentuinen en musea kunnen weer open.

Evenementen zijn weer mogelijk, al zitten daar wel voorwaarden aan. Binnen is er een maximum aan het aantal bezoekers: 1250. Buiten mogen meer mensen komen, het gaat dan om een derde van de capaciteit. Bij voetbalstadions bijvoorbeeld kunnen er dus meer bezoekers komen dan 1250.

Quarantaineregels
Ook de quarantaineregels worden minder streng en dat is vooral om de druk op basisscholen te verminderen. Kinderen onder de 18 hoeven niet meer in quarantaine na contact met een besmet persoon, mits ze geen klachten hebben. Daardoor hoeven niet meer hele schoolklassen naar huis gestuurd te worden.

Het advies voor het aantal gasten thuis blijft hetzelfde: maximaal 4.

Sluitingstijden gelijk
Volgens premier Rutte is er bewust voor gekozen om voor alle sectoren dezelfde sluitingstijd te hanteren. Dat is duidelijker en voorkomt dat sommige sectoren zich achtergesteld voelen. "Het is nooit perfect, maar wij denken dat dit het verstandigst is", aldus Rutte.

Het aantal besmettingen is extreem hoog op het moment, toch denkt het kabinet dat de versoepelingen verantwoord zijn omdat de ziekteverschijnselen bij de omikronvariant minder ernstig zijn. Volgens minister Kuipers beschadigen we onze gezondheid en onze samenleving als we langer in lockdown blijven.

Boostervaccins
Hij benadrukt dat vaccins nog steeds een hoge bescherming bieden, mensen met een boostervaccinatie belanden nauwelijks in het ziekenhuis. Kuipers roept mensen die nog geen booster hebben gehaald op dit alsnog te doen. Verder roept hij op om vooral afstand te houden en mondkapjes te blijven dragen.

Deze nieuwe regels gaan de komende zes weken gelden, maar over drie weken is er een nieuw meetmoment waarop eventueel op de rem getrapt kan worden volgens premier Rutte.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel