Natuurmonumenten en charterschippers oneens over Marker Wadden

LELYSTAD • Di 25 januari 2022 | 22:18 • Dinsdag 25 januari 2022 | 22:18

Een nieuwe aanlegregeling rond de Marker Wadden zorgt voor onrust onder schippers van de bruine vloot, de zeilschepen waarmee dagtochten en zeilvakanties met betalende passagiers worden uitgevoerd. Natuurmonumenten, de beheerder van het nieuwe natuurgebied, wil de tarieven voor de charterschepen verhogen. Ook mogen ze er nog maar twee uur aanleggen.

De schippers vinden het vervelend dat daardoor overnachtingen op hun schepen bij het gebied niet meer mogelijk zijn. Ook moet een aanlegplek volgens het plan van Natuurmonumenten lang van tevoren gereserveerd worden en moeten de schippers vooruitbetalen. Dat maakt een spontaan bezoek aan de Marker Wadden tijdens een zeiltocht onmogelijk, zeggen de schippers.

Natuurmonumenten wil met de nieuwe regeling te grote drukte voorkomen. Dat begrijpen de charterschippers, maar ze zijn boos over de keuzes die daarbij worden gemaakt. De bond van charterschepen, BBZ, zegt dat Natuurmonumenten inmiddels water bij de wijn heeft gedaan. Natuurmonumenten laat weten dat er nog nadere gesprekken gevoerd worden.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Radio Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel