Provincie splitst jagersvereniging op, jagers overwegen juridische stappen

FLEVOLAND • Wo 26 januari 2022 | 21:42 • Woensdag 26 januari 2022 | 21:42

De jagersvereniging Wildbeheereenheid Flevoland (WBE) wordt opgesplitst in drie eenheden. Dat is woensdagavond besloten tijdens een vergadering van Provinciale Staten. Een groot deel van de leden van de jagersvereniging was tegen het voorstel en overweegt nu juridische stappen.

Een wildbeheereenheid voert het faunabeleid uit. De jagers schieten soms wild af om schade aan gewassen en de natuur te voorkomen. Maar ze houden ook tellingen en voorzien de makers van het natuurbeleid van gegevens, informatie en advies.

Op dit moment krijgt de provincie één advies voor heel Flevoland. Dat moet volgens adviseurs worden veranderd in drie wildbeheereenheden. Er zou daardoor beter per gebied bekeken kunnen worden wat er wel en niet afgeschoten moet worden. Ook zou faunaschade door de splitsing gedetailleerder in beeld kunnen worden gebracht.

De jagers zijn het hier niet mee eens en beroepen zich op het verenigingsrecht. Omdat Wildbeheereenheid Flevoland een officiële vereniging is, mag er volgens hen niet door een overheid worden ingegrepen om deze vereniging op te splitsen. Volgens de jagers is de provincie dus niet bevoegd om dit te doen.

Juridische stappen
Voor voorzitter van de Wildbeheereenheid Flevoland, Henk Suelmann kwam het besluit niet als een verrassing. "Ik had er al rekening mee gehouden, door de voorgaande sessie over dit onderwerp. Maar wij kunnen ons hier niet bij neerleggen."

Donderdagavond is er een bestuursvergadering waar besproken zal worden wat de vereniging nu gaat doen. "Voor mij ligt vast dat we hier niet mee akkoord gaan. Er komt actie, we overwegen juridische stappen."

Als het bestuur van de vereniging donderdagavond een besluit neemt om bijvoorbeeld juridische stappen te zetten zal dit voorgelegd worden aan de leden. De vereniging heeft zo'n 650 leden, bij een eerdere peiling bleek dat 86% van hen het niet eens was met het voorstel.

Het rommelt al een tijdje in de Flevolandse jagerswereld. Wegens financiële problemen en het gebrek aan draagvlak is de Stichting Faunabeheer Flevoland onlangs opgeheven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel