Huurder Krammerstraat moet binnen twee weken vertrekken

LELYSTAD • Do 27 januari 2022 | 16:09 • Donderdag 27 januari 2022 | 16:09

De huurder van een woning aan de Krammerstraat in Lelystad moet van de rechter zijn huis binnen twee weken ontruimen. Woonstichting Centrada had hierom gevraagd, omdat de woning wordt onderverhuurd. De man zit zelf in de gevangenis. De huidige bewoners zorgen volgens de buren voor flink wat overlast. Bovendien is er een huurachterstand.

De huurder vertelde de rechter twee weken geleden dat hij het niet eens is met een ontruiming. Hij zit vast, maar verwacht binnenkort weer terug te keren naar de Krammerstraat. Zonder woning komt volgens hem zijn resocialisatie in gevaar.

De onderhuur is geregeld door zijn ex-partner, die per 1 februari 2020 afstand deed van de woning. Wat hem betreft heeft zij misbruik gemaakt van de situatie, toen hij in de gevangenis belandde. Op het moment dat hij ervan hoorde, zou hij meteen een einde hebben gemaakt aan het onderhuurcontract.

De woning staat sindsdien leeg, stelt hij. De man verwacht de achterstallige huur straks in termijnen te kunnen terugbetalen aan Centrada en met de overlast viel het volgens hem allemaal wel mee.

Huurachterstand
De rechter stelt Centrada echter in het gelijk. Want dat er een paar maanden huurachterstand is, staat wel vast. En het valt nog maar te bezien of de woonstichting binnen een redelijke termijn de achterstallige en lopende huur uitbetaald zal krijgen. Het is namelijk helemaal niet duidelijk wanneer de huurder vrijkomt en wanneer dan zijn uitkering weer wordt uitbetaald.

Dat de resocialisatie van de man in gevaar komt zonder zijn woning, weegt volgens de rechter niet op tegen het belang van Centrada. "Hij heeft deze situatie immers over zichzelf afgeroepen", is in het vonnis te lezen.

Of de onderhuurders wel of geen overlast hebben gegeven, doet er volgens de rechter niet toe. Alleen al de huurachterstand is voldoende reden om de ontruiming toe te staan. Naast een schadevergoeding van 1.000 euro en de achterstallige huur van 1.242,65 euro, moet de huurder ook de proceskosten van Centrada betalen: 1.382,39 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel