Gedupeerden toeslagenaffaire mogen voortaan meepraten met stadsbestuur

ALMERE • Vr 28 januari 2022 | 0:16 • Vrijdag 28 januari 2022 | 0:16

Almeerse slachtoffers van de toeslagenaffaire mogen voortaan meedenken en meepraten over het functioneren van hun gemeente. Donderdagavond werd hierover een motie van Partij voor de Dieren en de SP unaniem aangenomen op de Politieke Markt. Op deze manier denkt de partij dat de kloof tussen burger en overheid wordt verkleind.

"Met de motie willen we een college van herstelexperts aanstellen," zegt Martine Puhl van Partij voor de Dieren. "Dat zijn de mensen die gedupeerd zijn in het toeslagenschandaal. Ze willen alle ervaringen die ze de afgelopen 10 jaar hebben opgedaan benutten om een betere overheid te maken."

Het initiatief voor de motie kwam tot stand toen een aantal gedupeerden insprak tijdens de Politieke Markt. "Ze gaven toen aan dat ze gehoord en gezien wilde worden en ze vroegen om gelijkwaardigheid. Toen dacht ik: wat hebben ze nou nodig om dat voor elkaar te krijgen? Dat betekent dat we op hetzelfde niveau zo'n orgaan moeten gaan inrichten in Almere. Samen kwamen we tot dit idee."

Hoe het er concreet uit gaat zien, waar de herstelexperts precies over kunnen meepraten en hoe vaak, is nog niet uitgedacht. "Daar heb ik nog helemaal geen beeld bij en daar ben ik ook blij om. Dat gaan ze samen met de portefeuillehouder (wethouder Froukje de Jonge, red.) inrichten en bespreken. Ik laat het aan hen over hoe ze dat willen gaan doen." Of deze herstelexperts ook daadwerkelijk mee mogen beslissen is volgens Puhl ook aan hen en de wethouder.

Meepraten en meebepalen
Als het aan steungroep Kinderopvangtoeslag (KOT) Almere ligt, die in samenwerking met Puhl tot dit initiatief kwam, dan zullen ze zeker meebeslissen. "Wij willen meedenken, meepraten, maar ook meebepalen," zegt Rahma Marzoug, die zelf gedupeerde is. "Het is heel belangrijk dat we een keer aan tafel gaan zitten. Er zijn al zoveel organisaties en instanties ingeschakeld, er zijn onderzoeken geweest en er is eigenlijk daarna niet veel gebeurd. Terwijl de bron die ze nodig hebben, dat zijn wij. Wij hebben de kennis om dit samen op te lossen. Dit is een eerste stap in die richting."

Gelijkwaardigheid
Voor de vrouwen uit de steungroep is gelijkwaardigheid erg belangrijk. Zo ook voor Faith Bruyning: "Er moet niet langer over mensen gepraat worden, maar met mensen. Een menselijke overheid vorm je met de mensen samen." Dat de motie nu is aangenomen maakt voor haar een groot verschil. "Het is geweldig. Dat die samenwerking er komt en dat we de generaties die komen de pijn die ons is aangedaan kunnen besparen."

Uniek
Puhl is ook enorm blij met het resultaat. "We doen echt iets totaal unieks hier in Almere. Dit is in heel Nederland nog niet vertoond. Almere is buitengewoon getroffen door de toeslagenaffaire en dan past het ook om het zo neer te zetten. Geweldig dat de motie met zo'n grote meerderheid is aangenomen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel