Apothekers willen een einde aan medicijnentekort

ALMERE • Vr 28 januari 2022 | 16:49 • Vrijdag 28 januari 2022 | 16:49

Apotheker Luuk Dohmen van apotheek Almere Haven maakt zich zorgen over het tekort aan beschikbare medicijnen. Voor het derde jaar op rij is er landelijk een tekort van meer dan duizend middelen. Dat blijkt uit cijfers van apothekersorganisatie KNMP Farmanco over 2021.

"We weten er vaak zelf nog wel een mouw aan te passen. Maar het tekort aan medicijnen is soms nijpend", zegt Dohmen. Hij is blij dat hij nog nooit een patiënt zonder medicijnen naar huis heeft hoeven sturen. Maar daar is soms wel enige vindingrijkheid voor nodig. "Vaak kunnen we een middel vinden met dezelfde werkzame stof. Of het kan dat we zelf in staat zijn om het medicijn te maken." Maar wenselijk noemt hij het tekort allerminst.

De reden voor de tekorten ligt bij de productie en de aanvoer. "De meeste medicijnen worden gemaakt in Azië. De fabrikanten hebben de productie daarnaartoe verhuisd." Omdat de productie volgens Dohmen in een beperkt aantal fabrieken plaatsvindt, ontstaan er problemen zodra daar iets niet goed gaat. "En dan staat Nederland vaak achteraan in de rij om middelen te krijgen, omdat dit een beperkt afzetgebied is."

Mogelijk afname problemen na voorraadverplichting
De branchevereniging KNMP hoopt dat in 2022 de tekorten structureel afnemen als vanaf 1 juli fabrikanten en groothandels samen verantwoordelijk zijn voor het aanleggen van een ijzeren voorraad van 2,5 maand. De voorraadverplichting gaat gelden voor alle geneesmiddelen die op recept verkregen kunnen worden, schreef demissionair staatssecretaris Blokhuis eind vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer.

Apotheker Luuk Dohmen is blij met die maatregel, maar het zal volgens hem niet voldoende zijn om het tekort weg te werken. "Daarnaast vragen we de overheid om te kijken of we de productie weer dichter bij huis kunnen halen. Het inkoopbeleid van zorgverzekeraars zou soepeler moeten kunnen worden. En het zou goed zijn als wij kostendekkend onze eigen bereidingen konden doen. Dan kunnen we per patiënt zelf het middel maken."

Dohmen benadrukt dat zijn apotheek niet met lege schappen zit. "Maar het kan wel beter dan nu. Wat mij betreft, moet het beter dan nu."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel