Broers hebben eerste automatische spruitenplukmachine ter wereld

ZEEWOLDE • Vr 4 februari 2022 | 10:26 • Vrijdag 4 februari 2022 | 10:26

De eerste volledig automatische spruitenplukmachine ter wereld rijdt in Flevoland. Spruitentelers Ronald en Jan Herbert uit Zeewolde hebben hem pas geleden aangeschaft. Dankzij hun innovatiedrift zijn de broers genomineerd voor de landelijke titel 'Agrarisch Ondernemer van het jaar 2022'.

Het volledig machinaal plukken is voor Ronald een droom die uitkomt. "Als kleine jongen fantaseer je daarvan. En dan ga je verder fantaseren en dan komt het gewoon uit." De machine snijdt de spruitenstammen van het land en haalt daar vervolgens ook automatisch de spruiten vanaf. Het apparaat doet zo het werk dat normaal gesproken door vier medewerkers wordt gedaan. Toch is het apparaat nog niet helemaal op hetzelfde niveau als de mensenhand: "De slechte planten herkent hij nog niet, dus die moeten we eruit hakken."

Ronald verwacht dat zijn medewerkers nog wel nodig blijven, omdat de automatische spruitenplukmachine nog niet op elk perceel ingezet kan worden. Hij hoopt de plukmachine volgend jaar 24 uur per dag te kunnen gebruiken, samen met één medewerker die de boel altijd in de gaten houdt.

Dit is nieuws van de Lokale Omroep van Zeewolde, gemaakt door Maarten Groeneweg. Omroep Flevoland en de Lokale Omroep van Zeewolde werken dit jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen. Heb je een tip, mail dan naar maarten.groeneweg@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel