Partijen willen varend ontgassen verbieden, maar geen steun voor motie

FLEVOLAND • Di 8 februari 2022 | 0:40 • Dinsdag 8 februari 2022 | 0:40

De Tweede Kamerleden Kauthar Bouchallikh van GroenLinks en Mahir Alkaya van de SP willen een verbod op het zogenoemde varend ontgassen door vrachtschepen op de routes waar dat nu nog wel mag. De partijen vinden dat er eerst een onderzoek moet komen naar de effecten van het ongecontroleerd ontgassen van giftige dampen op de gezondheid. De twee hebben hierover een motie ingediend die dinsdag in de Tweede Kamer in stemming werd gebracht. De motie kreeg uiteindelijk geen meerderheid achter zich en werd verworpen.

Bij varend ontgassen worden grote hoeveelheden van soms kankerverwekkende stoffen uit binnenvaarttankers de lucht ingeblazen. Uit onderzoek van Omroep Flevoland bleek vorig jaar dat dat veelvuldig op het Marker- en IJsselmeer gebeurt. Want daar loopt een groene route, waarop het mag, zo heeft het Rijk bepaald.

Dun- of dichtbevolkt
Tweede Kamerlid Kauthar Bouchallikh van GroenLinks vindt dat geen goed idee. Er wonen volgens haar te veel mensen rond de groene route en de gezondheidsrisico's daarvan zijn volgens haar bovendien nog niet in kaart gebracht. Er moet volgens het Tweede Kamerlid eerst goed onderzocht worden wat er aan de hand is, ook op milieugebied.

Ze heeft ook moeite met een Europese overeenkomst voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de binnenwateren (ADN) waarin staat dat varend ontgassen op sommige plekke is toegestaan, in dunbevolkte gebieden bijvoorbeeld. Bouchallikh wil dat schepen alleen nog aan een installatie ontgast mogen worden, maar die installaties zijn er te weinig.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel