St Jansdal zegt 30 procent van de operaties af vanwege hoog ziekteverzuim

FLEVOLAND • Do 10 februari 2022 | 8:16 • Donderdag 10 februari 2022 | 8:16

Ziekenhuis St Jansdal moet door het enorme ziekteverzuim onder werknemers zo'n dertig procent van alle operaties afzeggen. Ook worden poli-afspraken afgezegd en moet de spoedeisende hulp af en toe noodgedwongen sluiten, zo meldt het ziekenhuis. Een aanzienlijk deel van zuidoostelijk Flevoland is voor ziekenhuiszorg afhankelijk van St Jansdal.

"Op dit moment zitten er zo'n 200 werknemers thuis, dat is echt wel extreem," vertelt bestuurder Arend Jan Poelarends. "Het ziekteverzuim is 11%, dat is twee keer zoveel als normaal. Dat betekent dat heel veel dingen niet meer normaal kunnen doorgaan."

Sommige operaties kunnen daardoor niet doorgaan en een aantal afspraken wordt afgezegd. "Poli-afspraken moeten we helaas afzeggen, omdat artsen op andere plekken nodig zijn. Dertig procent van het operatieprogramma in Harderwijk ligt stil en de spoedeisende hulp moet regelmatig dicht, omdat deze vol ligt." Volgens de bestuurder betekent dit niet dat mensen ooit voor een dichte deur zullen staan. "Meestal maken we in overleg met omliggende ziekenhuizen afspraken en overleggen spoedartsen met ambulances of er moet worden doorgereden."

Het sluiten van de spoedeisende hulp is volgens de bestuurder niet echt uitzonderlijk: "Het gebeurt wel vaker, niet alleen bij ons maar ook bij andere ziekenhuizen."

Niet meer bellen
Het ziekenhuis wordt overspoeld met telefoontjes van patiënten die willen weten of en wanneer hun afspraak kan doorgaan. St Jansdal vraagt om dat niet meer te doen: "Wij bellen zelf zodra wij meer weten over jouw afspraak." Met het aantal coronapatiënten valt het in het ziekenhuis nu gelukkig mee. Volgens Poelarends is de IC nu relatief rustig. In het ziekenhuis liggen er tussen de 10 en 15 patiënten.

Piek lijkt bereikt
Poelarends denkt niet dat deze situatie heel lang zal aanhouden. "Ik denk dat we daarin meegaan op de landelijke golf. Wat we gelukkig landelijk zien is dat het aantal besmettingen afneemt, de piek lijkt bereikt. Dan zal vanzelf het ziekteverzuim onder personeel weer gaan afnemen en kunnen we de reguliere zorg weer normaal laten doorgaan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel