Verbouwing ontmoetingscentrum De Meermin voorlopig van tafel

ZEEWOLDE • Vr 11 februari 2022 | 7:03 • Vrijdag 11 februari 2022 | 7:03

Wethouder Steven Scheffer van Leefbaar Zeewolde heeft donderdagavond zijn plan voor het renoveren van ontmoetingscentrum De Meermin in Zeewolde ingetrokken. Dat deed hij nadat meerdere fracties in de raad hadden aangegeven dat zij het plan niet voldoende vonden.

Scheffer legde de gemeenteraad een uitgewerkt plan voor om het gebouw aan het Kerkplein grondig te verbouwen. Dat is hard nodig volgens de wethouder, omdat het pand sterk is verouderd. De Meermin zou dan na die renovatie plaats kunnen bieden aan diverse organisaties op het gebied van welzijn, jeugdzorg en verenigingen gericht op leren, creativiteit, talentontplooiing, vrije tijd en ontspanning.

De kosten van die verbouwing zouden ruim 5 miljoen euro bedragen. Maar de gemeenteraad had sterke kritiek op het ingediende plan. Zo hekelden meerdere fracties het ontbreken van alternatieven. "Hoezo kunnen we als raad enkel kennis nemen van dit plan", vroeg Yvonne van Bruggen van de PvdA. Harry Hübbers van ChristenUnie wilde weten wanneer de wethouder had gesproken met mogelijke partners, zoals kerkgebouw Open Haven en de Flevomeerbibliotheek. "Als je zaken samen organiseert, dan kan die verbouwing vast een stuk goedkoper."

De VVD gaf aan het geen goed idee te vinden om activiteiten voor jongeren te verplaatsen naar een vernieuwde Meermin. "Wat gaan we dan krijgen", vroeg Hans de Groot van de VVD zich af. "Krijgen jongeren er dan drumles terwijl tegelijkertijd ouderen met hun yogaklas starten?'' De Groot zei ook te vrezen dat groepen jongeren dan voor de deur van het pand zullen gaan rondhangen. Ruud Visser van BurgerBelang zei het idee te hebben dat ''het project erdoor wordt gedrukt". Het lijkt Visser een beter idee als het pand wordt omgebouwd tot een locatie met ruimte voor horeca, winkels en appartementen. De VVD deelt die mening: "Er kunnen daar makkelijk tien appartementen gemaakt worden", zei Hans de Groot.

Irritatie
De reactie van wethouder Scheffer op de kritiek van de gemeenteraad ergerde veel partijen. "Wie het beter weet, mag het zeggen maar dan wel onderbouwd", zei Scheffer. Volgens de wethouder zijn er geen andere locaties in beeld gekomen, omdat er geen betere locaties in de gemeente gevonden zijn. En gesprekken met de verenigingen en organisaties waren volgens de wethouder nog niet nodig geweest omdat een draagvlakonderzoek al had uitgewezen dat er behoefte is aan het centrum. De wethouder noemde samenwerking met Open Haven geen goede optie omdat de Open Haven "een kerkgebouw is en geen welzijnsorganisatie". Scheffer wilde doorgaan op de reeds ingeslagen weg.

Wenda Westerhuis van D66 vroeg zich na de beantwoording af wat ze nu 'moest vinden van de woorden van de wethouder'. "Ik hoor een wethouder die vasthoudt aan experts en niet wil luisteren naar de wensen van de gebruikers." Westerhuis wil dat de wethouder teruggaat naar de tekentafel. En die opstelling werd breed gedeeld. Zowel de VVD, BurgerBelang, Zeewolde Liberaal als PvdA/GroenLinks gaven wethouder Scheffer aan dat zij de plannen voor De Meermin onvoldoende goed vonden om te beoordelen.

Wethouder wil dat raad meedenkt
Na een korte schorsing maakte wethouder Scheffer bekend dat hij het voorstel wilde intrekken. Hij riep de raad op om met hem mee te denken hoe nu verder te gaan. Maar de fracties gaan ook daar niet in mee. "Het is klip en klaar wat we willen", zei Hans de Groot van de VVD. "De wethouder hoeft enkel de opname van deze vergadering thuis terug te bekijken om te weten wat hij moet doen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel