Floriade-bezoekers moeten vooraf vervoermiddel opgeven

ALMERE • Ma 14 februari 2022 | 14:57 • Maandag 14 februari 2022 | 14:57

Bezoekers van de Floriade in Almere worden verplicht om aan te geven met welk vervoermiddel ze komen als ze online een ticket kopen. Dit om ervoor te zorgen dat de maximale capaciteit van de parkeerterreinen en pendelboot over het Weerwater niet wordt overschreden.

De nieuwe manier van tickets verkopen wordt uit de doeken gedaan in de aangepaste versies van het veiligheids- en mobiliteitsplan. Op beide documenten kwam begin december forse kritiek van deskundigen die waren ingehuurd door de gemeente. Het veiligheidsplan werd omschreven als 'onvoldoende duidelijk' en het mobiliteitsplan werd beoordeeld als 'niet voldoende om de benodigde vergunning te krijgen'.

De Floriade is vervolgens aan de slag gegaan met het verbeteren van de plannen. De aangepaste versies liggen sinds halverwege januari bij de gemeente, maar die wil ze niet met de media delen. Omroep Flevoland heeft beide documenten toch in handen gekregen.

'Met welk vervoermiddel kom je?'
"Het ticketsysteem wordt momenteel zo ingericht dat de bezoeker vooraf bekend dient te maken op welke wijze naar het Floriade-terrein zal worden gereisd", zo valt er te lezen. De vraag die mensen bij het kopen van een kaartje als eerste moeten beantwoorden is: "Met welk vervoermiddel kom je langs?".

Daarna wordt gevraagd om een dag te selecteren. "Als de bezoeker eerst 'auto' selecteert en dan een datum aangeeft waarop er geen parkeertickets meer zijn, dan kan de bezoeker niet verder." Bezoekers moeten dan een andere dag of een ander vervoermiddel selecteren. Hetzelfde geldt bij de keuze voor de optie 'trein + boot'. Als de boot is volgeboekt moet een buskaartje worden aangeschaft, of voor een andere dag worden gekozen. Het maximum aantal boottickets dat verkocht wordt is 1.700 per dag en er gaan zes boten varen.

Als het nodig is gaat de Floriade ook nog eens werken met tijdsgebonden tickets. Bij aanschaf moet dan het tijdslot worden gekozen waarop je naar binnen wil. Dit zorgt ervoor dat de aankomst van bezoekers verspreid wordt over de dag.

Blauwe zone tegen wildparkeren
In het mobiliteitsplan staat ook hoe de gemeente en Floriade omgaan met wildparkeerders. Als veel mensen de officiële parkeerplaats bij Nobelhorst links laten liggen en hun auto gratis in woonwijken rondom het terrein neerzetten, dan kan de gemeente op korte termijn een blauwe zone invoeren. "Die kan direct worden ingezet bij klachten en daarop kan actief worden gehandhaafd."

Verschillende entrees
Het Floriade-terrein kent straks twee entreelocaties. De hoofdentree ligt aan de linkerkant, vlakbij het Weerwater. Op deze plek komen de pendelbussen aan die bezoekers van en naar station Almere Centrum brengen.

Mensen die met de auto komen zullen van de parkeerplaats bij Nobelhorst richting de tweede entree worden vervoerd. Deze ligt aan de zuidkant van de A6, bij bedrijventerrein De Steiger. Op deze plek kan ook ingestapt worden in de kabelbaan. De entree aan de zuidkant wordt alleen gebruikt voor de pendelbussen en zal niet voor voetgangers toegankelijk zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel