Facebook kreeg in eerste instantie te horen: geen geschikte plek voor datacenter

ZEEWOLDE • Do 17 februari 2022 | 12:46 • Donderdag 17 februari 2022 | 12:46

Meta, het moederbedrijf van Facebook dat in Zeewolde een groot datacenter wil bouwen, kreeg in eerste instantie te horen dat Nederland geen geschikte locatie heeft voor zo'n complex. Dat blijkt uit de beantwoording van Kamervragen.

Facebook meldde zich in maart 2019 bij het Netherlands Foreign Investment Agency, een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. Het NFIA is verantwoordelijk voor het aantrekken van buitenlandse bedrijven.

Verschillende regio's zeiden nee
Facebook vroeg aan het NFIA wat de mogelijkheden in Nederland waren om een datacenter te vestigen. Het NFIA nam vervolgens contact op met verschillende regio's, om te zien of er interesse was voor zo'n datacenter. In Flevoland is gesproken met de ontwikkelingsmaatschappij Horizon Flevoland.

Uit een inventarisatie, die tot oktober 2019 duurde, bleek dat er in geen enkele regio in Nederland een geschikte locatie naar voren kwam. "Uit de verkenning van NFIA onder de regionale acquisitiepartners volgde in eerste instantie dat er geen locatie was die voldeed aan de door het bedrijf genoemde criteria", zo luidt het antwoord op vragen van de SP, PvdA en GroenLinks.

Facebook ging rechtstreeks naar gemeente
Toch zag het bedrijf zelf wel kansen, zo valt nu te lezen. "Later in het proces (eind 2019) heeft Meta zelf de gemeente Zeewolde benaderd." Het college van B en W in Zeewolde werkte daarna mee aan de verdere uitwerking van de plannen. Afgelopen december stemde de gemeenteraad in met de komst van het datacenter. De stemverhouding was 11 voor en 8 stemmen tegen.

Nog niet alles is rond
Voordat Meta daadwerkelijk met de bouw kan beginnen moeten wel nog enkele stappen worden gezet. Een deel van de grond, zo'n 80 hectare, is nog eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. De gemeente Zeewolde wil die grond kopen, om vervolgens weer door te verkopen aan Meta.

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een aantal voorwaarden gesteld aan de grondtransactie. Het is nu aan Zeewolde om een plan daarvoor in te dienen. De gemeente werkt samen met de provincie en Meta aan een pakket van maatregelen om te voldoen aan de eisen die het Rijksvastgoedbedrijf stelt voor de verkoop van gronden.

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening kondigde woensdag aan voorlopig een rem te zetten op nieuwe plannen voor hele grote datacenters. Dat besluit heeft geen gevolgen voor Zeewolde, aangezien daar de hele besluitvorming al is doorlopen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel