Politiek 'niet verrast' over conclusies rapport werksfeer gemeentehuis

DRONTEN • Wo 23 februari 2022 | 0:40 • Woensdag 23 februari 2022 | 0:40

Meerdere politieke partijen in de gemeenteraad van Dronten reageren niet verrast op de conclusies in het rapport over de werkverhoudingen op het gemeentehuis. Volgens het rapport van onderzoeksbureau TwynstraGudde is er onvoldoende vertrouwen tussen het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en de ambtenaren. De werkdruk is te hoog, er is geen ruimte voor het maken van fouten en medewerkers zouden zich niet gesteund voelen door het bestuur.

Peter Duvekot van de SP zegt dat het rapport aantoont wat al een tijd werd gedacht. "We zagen het al een tijdje aankomen. Het enige wat ons verbaast is dat het rapport niet aangeeft dat hier sprake is van een landelijke trend. Want dit probleem speelt niet alleen in Dronten. Het speelt regionaal en het speelt landelijk, denk maar aan de toeslagenaffaire."

Paul Vermast van GroenLinks deelt die opvatting. Ook hij is niet verrast. "Het zijn conclusies waar we al lang van dachten dat het zo is. Maar wij kregen er geen vinger achter." Vermast vindt het goed dat de vermoedens nu zwart op wit staan. "Er is geen sturing, er is een gebrek aan visie. Nou, dat is kritiek die wij wel vaker hebben gehad op het college."

SP: "Soms onwaarheden"
"Er wordt slecht gecommuniceerd, er wordt rommelig gecommuniceerd, er worden soms onwaarheden verteld. Dat zie je bij dossiers als Swifterbant Zuid. Maar je ziet het ook bij dossier landjepik en bij de camera's die hier hangen in het gemeentehuis", zegt Peter Duvekot. "Het is echt een trend". Wat de gemeente moet doen, begint bij de burger, zegt Paul Vermast. Binnenkort bepaalt de kiezer dat er een nieuwe club mensen komt. En die nieuwe club moet die visie gaan bieden, moet die nodige sturing gaan geven." Maar de politicus van GroenLinks snapt dat het veranderen van een cultuur niet zo makkelijk zal gaan.

In 2017 stuurde een groep ambtenaren op het gemeentehuis van Dronten anoniem een brief naar het bestuur en de gemeenteraad waarin zij hun zorgen uitten over de werkwijze toen op het gemeentehuis. In die brief stond dat de werksfeer op het gemeentehuis verziekt was. De opstellers van die brief stelden dat kritiek niet werd gewaardeerd door het bestuur. Veel personeel viel uit door de hoge werkdruk en ambtenaren die openheid en verandering nastreefden zouden op een zijspoor worden gezet.

Peter Duvekot herinnert zich die brief nog goed. En hij ziet ook overeenkomsten. Die brief ging over de werksfeer ten tijde van voormalig burgemeester Aat de Jonge. Die burgemeester is met pensioen, zegt Duvekot. "Maar die managers van toen, die zitten er voor een groot deel nog." Maar Duvekot ziet ook dat dingen veranderen. "Er zijn ook veel nieuwe ambtenaren. En dat zijn enthousiaste mensen. Maar als er iets niet goed gaat, dan zie je toch dat de organisatie als in een reflex in die oude modus stapt. Dat heb je niet zomaar opgelost, dat kost jaren."

Met de verkiezingen voor de deur is het aan de nieuwe raad en een nieuw college om de cultuur te veranderen, zegt Paul Vermast. Maar het lijkt hem een goed idee als de huidige raad er nog over praat. "Het is de huidige raad die dit onderzoek wilde. En dan kan de nieuwe raad met een schone lei met de aanbevelingen aan de gang gaan. En dan kan dit rapport een uitgangspunt worden bij de collegevorming. Dat lijkt me een goede ontwikkeling."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel