Basketbalinterland tussen Nederland en Rusland van de baan

ALMERE • Vr 25 februari 2022 | 12:21 • Vrijdag 25 februari 2022 | 12:21

De basketbalinterland tussen Nederland en Rusland in de Topsporthal in Almere Poort gaat zondag niet door. Dat laat de Nederlandse Basketball Bond (NBB) weten. Het besluit is genomen vanwege de Russische inval in Oekraïne.

"Alle aspecten afwegend, waarbij het morele kompas, de veiligheid en het welzijn van spelers en staf en publiek voorop staan, kan het bestuur van de NBB niet anders besluiten dan de wedstrijd op zondag in Almere niet door te laten gaan", laat de NBB weten in een verklaring op de website.

Inhalen
De NBB hoopt op begrip van de betrokken partijen en wil de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Rusland later inhalen, "in een situatie die verantwoord is en waarin de sport kan laten zien dat sport gaat over verbondenheid, over samenwerking en over een vreedzame samenleving."

Maandag reisde het Nederlandse basketbalteam nog wel af naar Rusland voor de heenwedstrijd. Toen 'stonden alle seinen nog op groen', aldus de bond. Donderdag, toen de oorlog al was uitgebroken, is de wedstrijd gespeeld in het Russische Perm. "Uiteindelijk is besloten om de veiligheid van de spelers en staf niet in gevaar te brengen en een wedstrijd te spelen die we niet hadden willen spelen", laat de NBB nu weten.

Kritiek op optreden
Op het in actie komen van de basketballers in Rusland kwam kritiek. Volgens de NBB waren dit 'zeer agressieve en soms lelijke berichten'. De bond laat weten dat spelers en staf hier diep door geraakt zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel