Flevoland en Oekraïne: Almeerders naar Warschau om vluchtelingen op te halen

FLEVOLAND • Vr 4 maart 2022 | 12:00 • Vrijdag 4 maart 2022 | 12:00

In dit overzicht brengen we het laatste Flevolandse nieuws dat verband houdt met de oorlog in Oekraïne. In Flevoland vinden tientallen inzamelingsacties en andere initiatieven plaats. De zes gemeenten en provincie treffen voorbereidingen om vluchtelingen op te vangen. De hoofdpunten:

* De Veiligheidsregio Flevoland gaat 2000 opvangplekken regelen.

* 'We gaan ook in onze provincie de effecten van deze oorlog zien', zegt de commissaris van de koning.

* Ben je benieuwd naar alle inzamelingsacties? Kijk dan hier.

AGORA doneert aan Giro 555
Het AGORA Theater in Lelystad doneert een deel van de opbrengst van de vrijdagavond-voorstelling aan Giro 555. "Net zoals zovelen zijn ook wij als AGORA Theater diep geschokt door de ontwikkelingen in Oekraïne." Ook zal het gebouw van binnen het hele weekend blauw-geel verlicht zijn, de kleuren van de Oekraïense vlag.

"Als theater zijn wij een plek waar in vrijheid meningen van uiteenlopende aard een plek op het podium vinden. Juist in deze tijd zijn wij ons er weer van bewust dat vrijheid kwetsbaar is en niet iets vanzelfsprekends. Omdat dit nu op het spel staat, treft de huidige situatie ons in het hart. Met een symbolisch bedrag van € 555 steunen wij de landelijke campagne ‘hArt for Ukraine’ van het culturele veld. Wij hopen dat onze theaterbezoekers en partners ons hierin zullen volgen", aldus AGORA-directeur Richard Wijnveldt.

Ook voor (huis)dieren worden spullen ingezameld
In Ens zit I&I Pet Supplies en daar worden tot en met zaterdag diervoeding en andere dierenbenodigdheden ingezameld om naar Oekraïne te sturen.

"Wij hebben kennissen in Oekraïne via de hondensport. En daar zagen we hele schrijnende beelden van voorbijkomen, waarop te zien was dat ze nog maar heel weinig diervoeding hadden", vertelt Isabelle van Benthem. "Toen dachten we: we moeten iets doen."

Heb je dierenspullen, dan kun je die vrijdag van 18:00 uur tot 21:00 uur in Dronten langsbrengen aan de Pastorale 8. In Ens kun je de spullen vrijdag tot 21:00 uur en zaterdag van 08:30 uur tot 21:00 uur langsbrengen bij I&I Pet Supplies aan de Zwijnsweg 30.

Ook op andere plekken zamelt het bedrijf spullen in. "Wij hebben natuurlijk een heel breed netwerk aan dierenwinkels. En een aantal van onze klanten is ook inzamelpunt geworden. Dus wij kunnen het best wel breed aanpakken."

Isabelle van Benthem van I&I:

Almeerders halen zelf vluchtelingen op uit het Poolse Warschau
Dinsdag vertrekken vanuit Almere twee busjes en een camper naar Warschau in Polen om Oekraïense vluchtelingen naar Nederland te brengen. Almeerders Robin en Alice Ras zagen de beelden van de oorlog in Oekraïne en besloten dat zij willen helpen.

Het stel is direct in actie gekomen om spullen in te zamelen en Alice zal samen met een groep anderen de trip naar de Poolse hoofdstad afleggen. Robin kan vanwege zijn werk in Nederland niet die kant op en helpt voornamelijk op de achtergrond om alles te organiseren. Robin Ras: "Het enige wat denk ik op dit moment echt helpt is om mensen te vervoeren en ze in veiligheid te brengen."

Ruim 70 huishoudens bieden woning aan
Bij Takecarebnb hebben ruim zeventig Flevolandse huishoudens zich aangeboden als gastgezin voor statushouders uit Oekraïne. Via de website van de vrijwilligersorganisatie kunnen mensen woonruimte aanbieden.

Het gaat dus om statushouders en niet om vluchtelingen. Het betreft daarom nog maar een kleine groep mensen, omdat inwoners van Oekraïne voorlopig visumvrij in Nederland kunnen blijven.

Na een aanmelding van een gastgezin volgt er eerst een intakegesprek. Als er een match met een gezin is, volgt er eerst een ontmoeting en daarna is een weekend proeflogeren de volgende stap. Als dat klikt kan het gastgezin de statushouder maximaal drie maanden opvangen.

Lilly Wiggers van Takecarebnb:

Stichting AAP hoopt leeuwen en tijger op te halen
De Almeerse Stichting AAP hoopt binnenkort een aantal jonge leeuwen, tijger en een Afrikaanse wilde hond op te halen bij een dierentuin in Polen. De dieren komen uit een opvangcentrum voor wilde dieren in Oekraïne.

De stichting schrijft op Twitter dat het opvangcentrum dinsdag een ultieme poging deed om de dieren in veiligheid te brengen. De chauffeurs van de dieren zouden door Russische soldaten onder schot zijn gehouden, maar zouden hebben geweigerd de dieren in de steek te laten. Inmiddels zijn ze in Polen.

"AAP focust op dieren in nood in de EU, maar we kunnen deze moedige Oekraïners en hun dieren niet in de kou laten staan. Ze nemen een enorm risico om een veilige haven voor hun dieren te vinden en die biedt AAP graag aan."

Een vredesconcert met Russische liederen
Kamerkoor Oktoich houdt vrijdagavond in Almere om 20.00 uur een vredesconcert met religieuze muziek. De gezangen worden gezongen in het Kerkslavisch, de taal die volgens het koor de Orthodoxe kerken in veel landen zoals Rusland en Oekraïne verbindt.

''De gezangen van de Orthodoxe vastentijd doen een oproep tot bekering, tot inkeer, het vragen om vergeving. En ze gaan ook over het lijden van Christus, en daarmee ook over menselijk lijden. Juist daarom kan deze muziek ons inspireren en onze verbondenheid met allen die door dit conflict getroffen zijn onderstrepen.''

Het concert wordt gehouden in Missie centrum De Wegwijzer in Buiten.

Statiegeld voor speelgoed voor vluchtelingenkinderen
De 11-jarige Dylano Demas uit Lelystad en zijn 12-jarige zus Kaylee zamelen flessen in om van dat statiegeld speelgoed te kopen voor kinderen.

Dylano had al wat geld opgehaald en heeft daar al van alles voor gekocht: "Krijt, springtouwen, kleurpotloden, klei en van dat soort dingetjes. Daarmee maken we speelgoedtasjes voor kinderen die gevlucht zijn." De bedoeling is dat alle speelgoedtasjes terecht komen bij vluchtelingenkinderen in Ter Apel.

Goederen mee in vrachtwagen met aardbeienplanten
Ook aardbeienkwekerij Flevoplant in Ens is woensdag begonnen met het verzamelen van spullen voor Oekraïne. Herman Schilder is één van de mensen die spullen komt brengen. "Het is daar oorlog en koud en die mensen hebben waarschijnlijk niks meer. Daar willen we graag iets aan doen." Hij heeft kleren en babyspullen meegenomen. "Dit is allemaal speciaal gemaakt. Daar zijn dames uren mee bezig geweest om dit allemaal netjes te breien."

Christine Goossens van Flevoplant zorgt ervoor dat het allemaal op de goede plek terechtkomt. Flevoplant heeft ook een vestiging in Polen en het bedrijf rijdt regelmatig met twee vrachtwagens op en neer naar Polen. Christine: "Vanuit hier gaan de spullen dus samen met de aardbeiplantjes naar Polen. En daar staat weer een vrachtwagen klaar om het naar de grens of naar de opvangcentra in Polen te brengen."

Oleksandr Dudik komt zelf uit Oekraïne en woont al een paar jaar in Nederland. Hij is bij Flevoplant in Ens en zegt heel blij te zijn met de hulp uit Nederland. Hij kijkt in alle bakken en ziet de kleding en speelgoed. Toch mist hij wat. Wat Oleksandr betreft mogen er ook spullen voor het Oekraïense leger naar Polen, zoals helmen, kogelwerende vesten en nachtkijkers.

Rogier van Scheppingen heeft een bedrijf in Oekraïne:

Deel opbrengst voorstellingen naar Oekraïne
Theater Kunstlinie in Almere gaat een deel van de opbrengsten van de voorstelling Mamma Medea doneren aan Giro555. Het gaat om de voorstellingen van donderdag- en vrijdagavond. Ook zal het theater vanaf donderdagavond geel en blauw verlicht zijn. Het maakt onderdeel uit van de actie #hArtforUkraine waar landelijk meerdere theaters aan meedoen.

Zaterdag wordt er ook een benefietconcert in De Verbeelding in Zeewolde gehouden. Een toegangskaartje kost 20 euro. De inkomsten van de twee muzikanten en deelnemende kunstenares worden gedoneerd aan Giro555.

Bij Utopodium in Lelystad wordt zaterdag om 15.00 uur een protestoptreden tegen de oorlog gehouden. Verschillende bands komen spelen en zingen.

Een vredesdemonstratie in Almere
Komende zondag 6 maart wordt in de Almeerse Filmwijk een vredesdemonstratie gehouden. Die start om 14.00 uur bij het wensbankje in het Lumièrepark.

De organisatie schrijft: ''De Wensbank is in september 2021 geplaatst om samen te komen, elkaar te steunen of te troosten, te herinneren maar ook om onze mening te uiten. WIJ willen GEEN oorlog. Niet in Ukraine. Nergens.''

Aan deelnemers wordt gevraagd om in de kleuren blauw en geel te komen.

Kerkklokken als teken van solidariteit
Woensdag om 17.15 uur werden door heel Nederland klokken geluid voor vrede in Oekraïne. Ook de klokken van De Drieklank in Almere Buiten. Dominee Rianne Veenstra: "ik merk dat het mijzelf heel veel doet als de kerkklokken zo lang luiden. Dan besef je dat er iets aan de hand is."

De kerkklokken-actie was niet zonder reden op woensdag, vertelt Veenstra. "We doen dit juist op deze dag, want het is Aswoensdag. Dat is de start van de 40-dagen tijd, de vastentijd. En dat is juist een tijd die oproept tot bezinning."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel