Laatste turbine Windpark Zeewolde geplaatst

ZEEWOLDE • Vr 4 maart 2022 | 11:01 • Vrijdag 4 maart 2022 | 11:01

De laatste turbine van het Windpark Zeewolde is donderdag op haar plek gezet. Dat gebeurde langs de Lepelaartocht. Alle 83 turbines staan nu overeind en worden de komende maanden verder afgebouwd en ingeregeld.

Windpark Zeewolde is nu het grootste op land gebouwde windproject van Nederland. De 83 molens vervangen straks ongeveer 220 oude molens. De nieuwe, grotere turbines, wekken bijna drie keer meer energie op dan de huidige turbines.

Oude molens eind 2026 allemaal weg
Toch duurt het nog een aantal jaar voordat de oude molens ook daadwerkelijk allemaal zijn afgebroken. Van de 220 zijn er inmiddels zo'n 30 weggehaald. Uiterlijk eind 2026 moeten alle oude molens verdwenen zijn.

Het nieuwe windpark bevat turbines bestaande uit vier verschillende hoogtes. De tiphoogte (het uiterste puntje van de bladen) varieert van 140 tot 220 meter.

Afronding
De werkzaamheden aan het windpark zijn in oktober 2019 gestart. Toen is begonnen met de aanleg van honderden kilometers aan kabels en de funderingen. In mei 2021 is vervolgens de eerste turbine geplaatst.

"De komende maanden worden gebruikt om de binnenkanten van de turbines af te werken", laat Windpark Zeewolde weten. "Hierna volgt een periode van testen en proefdraaien van alle turbines. Naar verwachting is het windpark klaar aan het einde van deze zomer."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel